Άνγκελα Μέρκελ / Η μεγάλη αποχώρηση

Κάκη Μπαλή

Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά στη Γερμανία που δεν έχει γνωρίσει άλλον καγκελάριο από την “κόρη του πάστορα”

Το πιο σπάνιο προτέρημα ενός πολιτικού είναι να αποχωρεί εγκαίρως. Πριν οι ψηφοφόροι τού γυρίσουν την πλάτη. Αυτό το προτέρημα θα πρέπει να το πιστώσουμε στην  Άνγκελα Μέρκελ, η οποία από αύριο δεν θα είναι ούτε μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους της, η Μέρκελ το ‘πε και το ‘κανε: παρέδωσε εδώ και τρία χρόνια την ηγεσία του κόμματός της και μεθαύριο παραδίδει και την Καγκελαρία. Μόνο που δεν ξέρει ακόμη σε ποιον.

Εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια, εκατοντάδες αναλυτές στη Γερμανία, και όχι μόνο, προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν την κληρονομιά τής Μέρκελ. Τι θα μείνει στην Ιστορία από τη δεκαξεάχρονη θητεία της στο τιμόνι της Γερμανίας και στην άτυπη ηγεσία της Ευρώπης, και για ένα διάστημα μάλιστα και του… ελεύθερου κόσμου, όπως της ζήτησε ο Μπάρακ Ομπάμα, όταν τον διαδέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο;

Θα μείνει ως “η καγκελάριος του κλίματος”, αυτή που μετά το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είχε το θάρρος να αποφασίσει το τέλος τής πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία; Εδώ η απάντηση είναι ένα εύκολο “όχι”. Το τέλος τής πυρηνικής ενέργειας το αποφάσισαν οι Πράσινοι με τον Σρέντερ χρόνια πριν. Η Μέρκελ πήρε την απόφαση πίσω για να ανακαλέσει και πάλι μόλις είδε ότι δυστυχήματα γίνονται και στην τεχνολογικά προχωρημένη Ιαπωνία.

Θα μείνει ως η καγκελάριος που έσωσε την Ευρωζώνη; Το πιθανότερο είναι πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κατηγορήσει τη Μέρκελ για την απροθυμία της να δράσει εγκαίρως όταν ξέσπασε η ευρωκρίση, καθώς είχε πάντα στο μυαλό της την επόμενη τοπική εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία. Τις δικές της καθυστερήσεις τις πλήρωσαν οι άνθρωποι στον ευρωπαϊκό Νότο και βεβαίως στην Ελλάδα πάρα πολύ ακριβά.  Ίσως να της πιστωθεί, πάντως, το ότι δεν επέτρεψε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους ανθρώπους του στην Bundesbank να φρενάρουν τον Μάριο Ντράγκι όταν είπε ότι “θα κάνει ό,τι χρειαστεί” για να σώσει το ευρώ και άνοιξε τις στρόφιγγες της ΕΚΤ.

Για ένα θέμα, πάντως, δεν θα ταλαντευτεί ο ιστορικός του μέλλοντος. Τη Μέρκελ θα τη θυμόμαστε ως την ήσυχη γυναίκα που επιβλήθηκε σχεδόν με… κομψότητα σε πολλούς φωνακλάδες άντρες, αρχής γενομένης από τους προκατόχους της Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ως μια λαμπρή τεχνικό της εξουσίας, δίχως έλεος.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)