Έκθεση – κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας για την ποιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας

«Οι αρχές κάνουν κατάχρηση της εξουσίας για να καταπατήσουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία»

«Υπό το πρόσχημα της πανδημίας Covid-19, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη χρήση βίας για να κάμψουν ειρηνικές διαμαρτυρίες,» αποκαλύπτει η νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ήδη από τον πρόλογο της πορίσματος που πρόσφατα έβγαλε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, γίνεται σαφής αναφορά σε όλα εκείνα τα ανησυχητικά παραδείγματα κρατικής υπερβολής και υπέρμετρης αστυνομικής αυθαιρεσίας, που κατά διαστήματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνείται να αποδεχθεί ή, άλλοτε, χαρακτηρίζει ως μεμονωμένα.

Η Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας, Κονδυλία Γώγου, αναφέρει χαρακτηριστικά «Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν σοκαριστικές τακτικές επιχειρώντας να εκφοβίσουν ακτιβίστριες/ιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, συνδικαλιστές/ίστριες, μέλη πολιτικών κομμάτων, δικηγόρους και άλλα άτομα που συμμετείχαν ή καλούσαν σε συμμετοχή σε ειρηνικές διαμαρτυρίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, αφότου η χώρα εισήλθε στο δεύτερό της λοκντάουν. Πολλοί/ές συνελήφθησανποινικοποιήθηκαν και τους επιβλήθηκαν αδικαιολόγητα πρόστιμα σε μια κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των αρχών

Όμως, οι αστυνομικές αυθαιρεσίες δεν σταματούν στην αδικαιολόγητη χρήση βίας υπό το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στην έκθεση καταγράφονται «Σοβαροί ισχυρισμοί για βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση κατά την κράτηση από την αστυνομία»

«Όταν βρέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία, κάποια από τα άτομα που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία περιέγραψαν ότι υποβλήθηκαν σε μεταχείριση η οποία μπορεί να συνιστά βασανιστήριο ή άλλη κακομεταχείριση.» Ορισμένες καταγγελίας καταγράφονται ανώνυμα στην έκθεση της διεθνούς αμνηστίας και αποτελούν σοκαριστικές καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά

Όπως ρητά αναφέρει η έκθεση, είναι «κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τις πράξεις παράνομης χρήσης βίας ως μεμονωμένες” και να αναγνωρίσουν τη συστημική φύση του φαινομένου»

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά ορισμένα «μεμονωμένα περιστατικά» παράλειψης διερεύνησης περιπτώσεων αυθαιρεσίας, η έκθεση αναφέρει ότι «Το 2019 και το 2020, ο Συνήγορος του Πολίτη, με τη ιδιότητά του ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (Εθνικός Μηχανισμός), έλαβε συνολικά 471 υποθέσεις που αφορούσαν πράξεις ή παραλείψεις μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου και προσωπικού σε χώρους κράτησης.»

Προτάσεις στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της αστυνομίας και βελτίωσης της ποιότητας της Δημοκρατίας

Τέλος, η έκθεση καταλήγει με έναν τεράστιο κατάλογο τεκμηριωμένων και αναλυτικών προτάσεων σε ότι αφορά την ενίσχυση του καθεστώτος λογοδοσίας της αστυνομίας, την τροποποίηση της νομοθεσίας για την αστυνόμευση των συναθροίσεων αλλά και για τον περιορισμό των αυθαίρετων συλλήψεων

Δείτε αναλυτικά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ

(ΠΗΓΗ : https://www.koutipandoras.gr)

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend