Αγροτικά μπλόκα ενάντια σε ακρίβεια και ενεργειακό κόστος

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Ετοιμοι να στήσουν μπλόκα στις 4 Φεβρουαρίου δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας όπως και αρκετών περιοχών της Ελλάδας ακόμα μετά τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο, με την πρωτοφανή ακρίβεια και το άλμα στο ενεργειακό κόστος, ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με ολοένα και περισσότερους παραγωγούς να τονίζουν ότι η δραστηριότητά τους δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι βιώσιμη υπό αυτές τις συνθήκες. Οπως τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μερικά από τα ζητήματα που βγάζουν τους αγρότες στον δρόμο είναι το αίτημα για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια όπως και το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της Γραμματείας της ΠΕΜ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας, είπε ότι τρακτέρ θα βγουν στο δρόμους της Θεσσαλίας αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν μεταξύ άλλων την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε ύψος 100% επί της πληγείσας ζωικής και φυτικής παραγωγής, όπως και μέτρα για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος από τη μείωση που θα επιφέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Καταστροφές

Εν τω μεταξύ σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσουν από τον ΕΛΓΑ οι πρώτες εκτιμήσεις για τις μεγάλες ζημιές που άφησε στον αγροτικό κόσμο η κακοκαιρία της «Ελπίδας». Μέχρι στιγμής μεγάλες καταστροφές εξαιτίας του παγετού έχουν αναφερθεί σε χιλιάδες τόνους εσπεριδοειδών σε Αρτα, Ηλεία, Αργολίδα και Λακωνία, όπως και σε αρκετές άλλες καλλιέργειες σε περιοχές της Στερεάς και Βόρειας Ελλάδας. Περισσότερο τυχερή μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στάθηκε η Θεσσαλία καθώς η χιονοθύελλα χτύπησε περισσότερο άλλες περιοχές, ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της Ρόδου με τις χιονοπτώσεις να είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο στα Δωδεκάνησα.

Ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σταύρος Αραχωβίτης, βρέθηκε σε περιοχές της Λακωνίας καλώντας την κυβέρνηση «να ενεργοποιήσει άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον Οργανισμό Ασφάλισης της παραγωγής, τον ΕΛΓΑ, ώστε έγκαιρα αποτελεσματικά και δίκαια να αποζημιωθεί η πληγείσα παραγωγή».

ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr