Αθηνά Λινού / Τρομάζει η εμπειρία από τα σχολεία στις ΗΠΑ

Σε σαφή προτροπή στους γονείς να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των παιδιών τους χωρίς δισταγμό, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων απειλεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μαθητικές ηλικίες, προχώρησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Σημείωσε παράλληλα ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα συνωστισμού και εκτός σχολείου. «Αυτό το Σαββατοκύριακο, όλα τα παιδιά με τους γονείς τους θα κάνουν τις προμήθειες για την καινούργια χρονιά. Ας προσέξουμε. Όσες αγορές μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως και διαδικτυακά, ας τις κάνουν έτσι οι οικογένειες, να μην έχουμε μεγάλο συνωστισμό στα βιβλιοπωλεία», όπως είπε.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην εμπειρία από άλλες χώρες, όπου έχουν ανοίξει ήδη τα σχολεία, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού. «Πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι αντιμετωπίζουμε ένα σκληρό νόσημα, που μπορεί να στείλει ανθρώπους στην εντατική και στο θάνατο -περιλαμβανόμενων και μερικών παιδιών. Γι’ αυτό πρέπει αφενός μεν να προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμών, αφετέρου να τηρούμε αυστηρά μέτρα προστασίας και σε επίπεδο Πολιτείας και σε ατομικό, σαν να μην ήμασταν εμβολιασμένοι. Αυτό το στέλεχος κολλάει τόσο εύκολα και μεταδίδεται τόσο εύκολα ώστε στις ΗΠΑ, που άνοιξαν τα σχολεία στις αρχές Αυγούστου, έχουν τεράστιο πρόβλημα. Το ένα τρίτο των περιστατικών είναι παιδιά».Σημείωσε εξάλλου, όσον αφορά την μείωση του αριθμού όσων διστάζουν να εμβολιαστούν, ότι ακόμη και κάποιος που διστάζει, «θα πάει να εμβολιαστεί αν του μιλήσει ο γιατρός του -και δεν τους έχουμε αξιοποιήσει όλους τους κλινικούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αν του μιλήσει ο φίλος του που αρρώστησε ή που έχασε κάποιον άνθρωπο».

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)