Αλέξης Τσίπρας / «Ο Μητσοτάκης με τυμβωρυχία αναδείχθηκε πρωθυπουργός, με τυμβωρυχίες συνεχίζει και τώρα»

Οπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν δίστασε να απαντήσει στις απαράδεκτες αθλιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν δίστασε να επενδύσει ξανά στην τραγωδία στο Μάτι για να διαφύγει των ευθυνών του για τις τεράστιες πυρκαγιές.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του κυνικού τυμβωρύχου» ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «με τυμβωρυχία αναδείχθηκε πρωθυπουργός, με τυμβρωρυχίες συνεχίζει και τώρα». Με αυτόν τον τρόπο, συμπέρανε, «ρίχνει λευκή πετσέτα στα ερωτήματα των πολιτών που ζητούν απαντήσεις» και χαρακτήρισε τη στάση του πρωθυπουργού «αντιπολιτική και ανήθικη».

Διάβασε ένα κείμενο του Λευτέρη Κουσούλη, επικοινωνιολόγου του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που έλεγε ότι «η διαρκής επίκληση μίας προηγούμενης τραγωδίας, όπως το Μάτι, με σκοπό τη δικαίωση των ενεργειών της εξουσίας στο παρόν είναι ανήθικη, αντιπαιδαγωγική και αντιπολιτική. Κάθε κυβέρνηση οφείλει σε μία καταστροφή να κάνει το καλύτερο προσηλωμένη στην εφικτή λύση».

«Εμείς κριθήκαμε στις εκλογές και αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη και οδύνη» συνέχισε, ενώ θύμισε μια προσωπική συζήτηση που είχε ο ίδιος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Όταν σας συνάντησα κατ’ ιδίαν, ήταν οι μέρες που ο κ Χρυσοχοΐδης που κάθεται δίπλα σας -έχει ο καιρός γυρίσματα- είχε τολμήσει να βγει στα μέσα ενημέρωσης και να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ συμπλήρωσε «αυτό ήταν το πολιτικό σας ήθος και παιδεία».

Συνέχισε λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «σας είχα πει, ότι σας εύχομαι όσο θα είστε πρωθυπουργός να μην σας τύχει μια τέτοια ανθρώπινη τραγωδία». Ωστόσο υπενθύμισε ότι τη δεύτερη μέρα της τραγωδίας «με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό, ζητάγατε όλες τις παραιτήσεις και ήταν σημαία σας προεκλογική». Λίγο μετά, συνέχισε, «πήγατε τον ΟΗΕ και είπατε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοφανές φαινόμενο της κλιματικής κρίσης».

«Την επόμενη δραματική μέρα ζήτησα από τον υπουργό προστασίας του πολίτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας κατάσβεσης των πυρκαγιών, ως όφειλε να δρομολογήσει την διαδικασία παραίτησής του, ο ίδιος μάλιστα άνοιξε τη συζήτηση», σημειώνοντας ότι συμφώνησε με αυτή την επιλογή.

«Έχετε κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη ή κρατούσε τη μάνικα και θα τον ανταμείψετε για αυτό;» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι χρωστάτε στους υπευθύνους για το Μάτι;

Υπενθύμισε ότι ο τότε αρχηγός της αστυνομίας αποπέμφθηκε, γιατί είχε την ευθύνη για το σχέδιο κυκλοφορίας της περιοχής «ένα σχέδιο ο θεό σαν το κάνει» είπε χαρακτηριστικά. «Σήμερα είναι γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του ΠολίτηΤι του χρωστάτε; Γιατί τον κάνατε ΓΓ ενώ αποπέμφθηκε; Γιατί τον κρατάτε; Δεν είχατε άλλα στελέχη από την παράταξη σας;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμπλήρωσε δε πως ο Στέφανος Κολοκούρης, αρχηγός της Πυροσβεστικής σήμερα, «ο άνθρωπος που υποτίθεται συντονίζει, αλλά αγνοούσε τι πετάει πάνω από την Εύβοια γιατί ήταν στην Πάρνηθα, ήταν εκείνες τις ημέρες τις κρίσιμες υπαρχηγός της Πυροσβεστικής. Η ίδια η δικαιοσύνη του επιρρίπτει ευθύνες γιατί άργησε έξι ώρες να μεταφέρει τις δυνάμεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε με νόηματο ερώτημα «γιατί αναβαθμίστηκε και τι του χρωστάτε

Σηκώσατε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δειτε Λιγνάδη στην Επίδαυρο

«Τελικά θα μας πείτε γιατί ζητήσατε συγγνώμη από τους πολίτες; Αφού στις ομιλίες σας δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Πηγαινοφέρνετε μία συγγνώμη, χωρίς να εξηγείτε για ποιο λόγο. Συγγνώμη ενώ τα κάνατε όλα τέλεια; Ποιος έκανε το λάθος, πού ήταν το λάθος; Υποκριτική η συγγνώμη σας.» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι «εξοργίζει ακόμα περισσότερο η προσπάθεια με απειλές στους πυροσβέστες, για να μη μιλήσουν για τις ελλείψεις. Επικροτείτε την ΕΔΕ που διέταξε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής για τους πυροσβέστες που έκαναν τις καταγγελίες;» αναρωτήθηκε.

«Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Εσείς που σηκώσατε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δειτε Λιγνάδη στην Επίδαυρο και να μην χαλάσετε τις διακοπές σας. Εσείς κατηγορείτε τους πολίτες που θέλουν εναέρια μέσα όταν χάνεται η περιουσία τους» είπε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συμπλήρωσε: «οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, εσείς είστε κ. Μητσοτάκη».

Αναφορικά με τις διευκρινιστικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για την εντολή μη κατάσβεσης, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ίδιες και παρόμοιες δηλώσεις έκανε και στη διάρκεια των πυρκαγιών, όπως και οι γαλάζιοι δήμαρχοι Ιστιαίας και Βιλίων.

Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς,«Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς,

«Η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση. Βεβαίως πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μιχθήτω» είπε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε, δε, πως «το 112 δρομολογήθηκε το Μάιο του 2019 που ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «είπατε ψέματα ότι φροντίζατε για τα περισσότερα εναέρια μέσα. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν αυτά που είχαν προβλεφθεί από το διαγωνισμό του Μαΐου του 2019. Όλα τα μέσα που ανήκουν στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, είναι αυτά που είχαμε εξασφαλίσει εμείς. Συγκρίνετε όχι με το τι παραλάβατε το 2019 αλλά με το 2018, και άλλη λαθροχειρία».

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως τόσο τις δρομολογημένες προσλήψεις 500 δασολόγων όσο και τις προσλήψεις 5000 δασοπυροσβεστών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις πέταξε στα σκουπίδια.

«Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς, κατάντησε ανέκδοτο. Μιλάτε για επιτελικό κράτος και δεν μπορείτε να κάνετε ούτε ανασχηματισμό από τις πιέσεις» σημείωσε.

Η πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Να αφήσετε το αλαζονικό ύφος, δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος κ. Μητσοτάκη, ως απολογούμενος έρχεστε για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ζήτησε ψεύτικη συγνώμη και διερωτήθηκε «γιατί ζητήσατε συγγνώμη, ποιο ήταν το λάθος σας; Αφού είπατε ότι δεν κάνατε κανένα λάθος» σημείωσε σε έντονο ύφος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε, κατά του πρωθυπουργού και για ασέβεια προς τους πολίτες και για έλλειψη ενσυναίσθησης την ώρα της καταστροφή. «Είστε ένας Πρωθυπουργός που την ώρα της τραγωδίας δεν μπορεί να νοιώσει την αγωνία. Ανεβήκατε στο βήμα χαμογελώντας, το ίδιο κάνατε και στη συνέντευξη Τύπου. Είναι χαμόγελο επιτυχίας; Χαμόγελο ειρωνείας; Το χαμόγελο αυτό πολλαπλασίασε τον φόβο, την απόγνωση και την οργή. Είστε αδιάφορος επειδή δεν καταλαβαίνετε ή δεν καταλαβαίνετε επειδή είστε αδιάφορος; Είναι ασέβεια στους πολίτες».

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ’ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επιχείρησε να μας πείσει ότι όλα έγιναν εξαιρετικά. Είπε στην ομιλία του «έγινε κάποιο λάθος; Ελάτε να μας υποδείξετε πού έγινε το λάθος». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε».

Σκληρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση  για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών επισημαίνοντας ότι «η κλιματική κρίση οξύνει τις πυρκαγιές αλλά δεν μπορεί να είναι μηχανισμός διαφυγής από τις ευθύνες. Θάψατε το πόρισμα Γκολντάμερ, ενώ βρήκατε εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις και ενώ είχε διακομματική συναίνεση».

Σταματήσατε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των 5066 εργαζομένων, ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, φέρατε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, δεν φέρατε καν προς συζήτηση την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, αναβαθμίσατε μια σειρά από στελέχη που είτε αποπέμφθηκαν είτε ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι».

«Γιατί τα κάνατε όλα αυτά; Γιατί δεν συνεχίσατε πέντε θετικά πράγματα που βρήκατε από την προηγούμενη κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στείλατε στα σκουπίδια το πόρισμα Γκολντάμερ γιατί δεν σας βόλευε, δεν προσλάβατε δασοπυροσβέστες γιατί τους θεωρείτε βαρίδι στον προϋπολογισμό. Ανακαλύψατε ξαφνικά την κλιματική κρίση, που δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργήθηκε τα δύο χρόνια που κυβερνάτε. Φταίει η κλιματική κρίση που πετάξατε στα σκουπίδια το πόρισμα Γκολντάμερ; Που θέλατε να διατηρήσετε ένα επιτελικό κράτος με σκανδαλώδη συναρμοδιότητα δεκάδων φορέων και υπηρεσιών;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Και όσο αναζητείτε διέξοδο σε ανασχηματισμούς, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός ούτε να αναγνωρίσετε αλλά ούτε να επιμερίσετε την ευθύνη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και στις συνταρακτικές καταγγελίες όπως χαρακτήρισε του γαλάζιου Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ότι υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης, ζητώντας απαντήσεις από τον πρωθυπουργό.

«Κ. Μητσοτάκη είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς έχετε ακέραια και απόλυτη ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επιδείξατε όλο αυτό το διάστημα απίστευτη ελαφρότητα και έλλειψη κατανόησης του τι συμβαίνει. Πού ήταν το πανάκριβο επιτελικό κράτος τις ώρες της φωτιάς;»

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς. Στην οικονομία, στην ασφαλή καθημερινότητα των πολιτών, στην προστασία της χώρας».

«Τι μπορεί να περιμένει κανείς από εσάς πλέον; Τίποτα, απαντούν τα έργα σας. Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε ποτέ τόσο μεγάλη ζημιά Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγείλατε την ιδιωτκοποίηση του ΕΣΥ. Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγείλατε την ιδιωτικοποίηση των δασών. Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού».

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε σε αυστηρό ύφος ότι «σύντομα θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης του 112. Όχι από εσάς προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για εσάς».

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend