Αλέξης Τσίπρας / «Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε κ. Μητσοτάκη»

«Η συμφωνία επικυρώνει ως δόγμα τη θέση Γεραπετρίτη για τα 6 ν.μ. ως κόκκινη γραμμή-Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών βάζετε όριο για αποχώρηση απ’το Σαχέλ;»

«Δεν συναινούμε σε μια λάθος στρατηγική, σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών που θυμίζει άλλες εποχές, σε μια συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ότι αυτή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι συγκυριακή και μικροκομματική, αλλά στάση ευθύνης βαθιά πατριωτική και απέναντι στις αμυντικές ανάγκες της χώρας και απέναντι στους κόπους του ελληνικού λαού. Δεσμεύτηκε ταυτόχρονα ότι πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση θα διορθώσει τη συμφωνία και θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας εκεί που διαχρονικά ανήκει.

Ανεβάζοντας τους τόνους από την αρχή της τοποθέτησής του ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε με νόημα ποιος μιλάει για ανευθυνότητα και μικροκομματικές παρωπίδες στα εθνικά; «Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο όταν λύσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Αυτός που έλεγε ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις, δύο χρόνια τώρα παρά τη μεταστροφή του για τις Πρέσπες, αρνείται να φέρει προς κύρωση τρία μνημόνια συνεργασίας, μεταξύ αυτών και αυτό που προβλέπει επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος από ελληνικά μαχητικά; Μιλάτε εσείς για ανευθυνότητα που υπό το φόβο του Μπογδάνου και άλλων βουλευτών σας στερείτε επιχειρησιακό χώρο από τις Ένοπλες δυνάμεις μας;» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα και ποια αυτή που την έβγαλε από τη χρεοκοπία. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει συναίνεση σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και απειλούν την δημοσιονομική πορεία της χώρας. «Συναίνεση σε μια λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική; Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια διαπραγμάτευση για φρεγάτες με τη Γαλλία και στρατηγική εταιρική σχέση, μια διαπραγμάτευση στη βάση εισηγήσεων των στρατιωτικών μας επιτελείων που είχε στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών και λάμβανε υπόψη την οικονομική δυνατότητα της χώρας. «Όταν διαπραγματευόμασταν είχαμε στο μυαλό μας και την ανάγκη για άμυνα αλλά και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες» σημείωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης γελάει, γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειας του και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale σαν να ψωνίζει σε πολυκατάστημα γραβάτες» κατήγγειλε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σε λιγότερο από 1 χρόνο φούσκωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

«Ουσιαστικά οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ κάνετε τεράστιες αγορές. Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, αλλά και κορβέτες που δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίσουν, τα 18 Ραφάλ, όπως και τα 6 επιπλέον Ραφάλ που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ο εσκυγχρονισμός επιπλέον F16 με αυξημένο κόστος. «Είναι η σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Το έργο αυτό το σχεδιάζαμε, είχαμε επιλέξει να το προχωρήσουμε στο ένα τέταρτο της τιμής. Θα δώσετε αποδείξεις για τα 2 δισ. για την Καλαμάτα; Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου που χάνεται από το δημόσιο ταμείο» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι εν μέσω πανδημίας με 15.000 νεκρούς, η κυβέρνηση αυξάνει τον προϋπολογισμό για άμυνα κατά 41% και μειώνει τον προϋπολογισμό για την υγεία κατά 12%. «Αφού είστε τόσο πατριώτες, γιατί όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Καστελόριζο, εσείς λέγατε ότι το πήραν τα κύματα; Και αποπέμψατε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας σας επειδή έλεγε την αλήθεια;» διερωτήθη.

«Τι άλλαξε από το 2020 που λέγατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις φρεγάτες γιατί ήταν ακριβές; Το θυμάστε ότι το είπατε αυτό στους πολιτικούς αρχηγούς, όταν σας ρωτήσαμε γιατί αγοράζετε Ραφάλ και όχι φρεγάτες; Τότε λέγατε ότι ακυρώσατε τη συμφωνία για τις φρεγάτες γιατί στα 3,3 δισ. ήταν πολύ ακριβές, γιατί έπρεπε να δώσετε τα αναδρομικά. Σήμερα δεν είναι ακριβές, αφού αγοράσατε και τα Ραφάλ;» σημείωσε. «Σήμερα, που η χώρα επωμίστηκε το κόστος από τις παλινωδίες σας και αφού φορτωθήκαμε και επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ, μας προτείνετε να στηρίξουμε μία αμυντική συμφωνία που μέχρι χθες αρνιόσασταν» συνέχισε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία δεν είναι ιστορική αλλά μια ανισοβαρής συμφωνία, που έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα. Το πρώτο, στο άρθρο 2 για τη θάλασσα που προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. «Η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα μέχρι τα 6 μίλια. Η κρίση που αντιμετωπίσαμε αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σας ρωτώ ευθέως, αν είχαμε την Συμφωνία αυτή όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ήταν υποχρεωμένο το γαλλικό ναυτικό να συνδράμει; Όχι» είπε. «Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία αμφισβητεί με το πλαστό τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Το ίδιο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι “το Παρίσι εστιάζει στην επικράτεια και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ”» τόνισε. «Το δόγμα σας είναι αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Γιατί το κρύβετε; Για αυτό και δεν δεχθήκατε την πρότασή μας για επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη;. Επιβεβαιώνετε ως εθνικό δόγμα το δόγμα Γεραπετρίτη για τα 6 ναυτικά μίλια» υπογράμμισε.

Το δεύτερο όπως είπε είναι στο άρθρο 18, που με σαφήνεια εκθέτει ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις όχι γενικά στο Σαχέλ, αλλά γενικά στην υποσαχάρια Αφρική. Το Σαχέλ,  όπως είπε, μία εμπόλεμη περιοχή στην οποία το τελευταίο διάστημα έχουν σκοτωθεί δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. «Δεν έχετε διαψεύσει ότι θα εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Με όσους κινδύνους μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους στρατιώτες που θα είναι εκεί αλλά και για τις ασύμμετρες απειλές, διότι οι τζιχαντιστές δεν δρουν μόνο στην περιοχή τους. Την ίδια ώρα που η ίδια η Γαλλία έχει ανακοινώσει την συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της. Μέσα σε λίγα χρόνια 53 φέρετρα ταξίδεψαν με τη γαλλική σημαία στο Παρίσι. Η Γαλλία ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες για να μειώσει την παρουσία της εκεί. Και εσείς ως πρόθυμος κ. Μητσοτάκη λέτε ότι θα καλύψουν το κενό των Γάλλων Έλληνες στρατιώτες. Σας ρωτώ, στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ; Στην περιοχή του Σαχέλ για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους;» υπογράμμισε.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )