Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία δημιουργούν βαλκανική Σένγκεν

Οι ηγέτες της Αλβανίας, Β. Μακεδονίας και Σερβίας ανακοίνωσαν τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, πολιτών και εργασίας.

Το νέο εγχείρημα ονομάζεται «Ανοιχτά Βαλκάνια» (Open Balkan initiative) και θα εμπεριέχει τις τρεις χώρες που αθροιστικά περιλαμβάνουν δώδεκα εκατομμύρια κατοίκους, 80 δις δολάρια ΑΕΠ για το 2020 ενώ καταλαμβάνουν 131,935 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικής έκτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Παγκόσμιας Τράπεζας τα κόστη που θα εξοικονομήσουν τα τρία κράτη από αυτή τη κίνηση υπολογίζονται στα 3.2 δις δολάρια ανά έτος ενώ θα επεκτείνουν τις αναμεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, επενδύοντας παράλληλα στην σταθερότητα της περιοχής και μειώνοντας τα ρίσκα της σύγκρουσης.

Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις

Με τη κίνηση αυτή τα τρία βαλκανικά κράτη ενισχύουν τους δεσμούς τους και δημιουργούν μία ζώνη εμπορίου που λειτουργεί ως φθηνό υποκατάστατο της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Αυτό διότι οι ευρωπαίοι είτε δεν θέλουν είτε αργούν να ενσωματώσουν τα συγκεκριμένα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, η παρούσα εναλλακτική λειτουργεί υπό τις ευλογίες του Βερολίνου, αφού η επικύρωση της συμφωνίας ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη της Μέρκελ στα Βαλκάνια.

Το ερώτημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη σύγκλιση είναι εάν θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα κράτη της περιοχής όπως η Βοσνία ή το Μαυροβούνιο. Ως προς το θέμα το Κοσόβου το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό θα παραμένει στον «γύψο» έως ότου επιλυθεί η διένεξη με τη Σερβία.

(ΠΗΓΗ : https://www.documentonews.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend