Ανασχηματισμός: Ομολογία αποτυχίας για πανδημία και πυρκαγιές – Δέσμιος των βαρόνων της ΝΔ ο Μητσοτάκης

«Έκατσε η μπίλια» για το νέο Κυβερνητικό σχήμα το οποίο ανακοινώθηκε στις 11.00 την ώρα που ήταν προγραμματισμένο το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκρότηση νέου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας υπό τον Ευάγγελο Αποστολάκη, επανήλθε ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Εκτός κυβέρνησης Χάρης Θεοχάρης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Άρωμα ΛΑΟΣ στο υπουργείο Υγείας με Θάνο Πλεύρη

‘Ηταν γνωστό εδώ και μέρες πως μετά τις εβδομάδες – κόλαση με τις πυρκαγιές να καίνε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης αλλά και με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται δραματικά αποκαλύπτοντας τα κυβερνητικά αδιέξοδα στη διαχείριση της πανδημίας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρούσε να αλλάξει την ατζέντα ενόψει της ΔΕΘ και αυτό θα γινόταν με τον μονόδρομο του ανασχηματισμού.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Οικονόμου

Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του έχει προχωρήσει σε μικρότερες κινήσεις και αντικαταστάσεις στο κυβερνητικό επιτελείο. Το ίδιο έπραξε και σήμερα μιας και διαψεύστηκαν οι προφητείες περί δομικού ανασχηματισμού. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση που κόμισε στη πολιτική ζωή το «επιτελικό κράτος» έχει ένα πολυπληθές κυβερνητικό επιτελείο όπου συχνά κυβερνητικά στελέχη, υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί που έχουν απευθείας σχέση με τον στενό πυρήνα Μητσοτάκη επιφορτίζονταν με καθήκοντα που καθιστούσαν τους υπουργούς «άνευ χαρτοφυλακίου».

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

 • Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
 • Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
 • Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.
 • Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.
 • Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.
 • Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
 • Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.
 • Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
 • Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
 • Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.
 • Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται»

Εκτός κυβέρνησης Χρυσοχοΐδης και Θεοχάρης – Σε άλλο υπουργείο ο Κικίλιας

Η είδηση της ημέρας έχει να κάνει με τις αλλαγές σε χαροφυλάκια που διαχειρίστηκαν τα ζητήματα της ασφάλειας και των φυσικών καταστροφών, της πανδημίας αλλά και της επανεκκίνησης του Τουρισμού για δυο χρονιές.

Εκεί φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε χαμηλό βαθμό στους Υπουργούς του παρά τη στήριξη τους παρείχε σε κρίσιμες τοποθετήσεις του στο κοινοβούλιο.

Καρατόμησε δυο υπουργούς που δε προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα της ΝΔ και αποτέλεσαν προσωπικές του συμμαχίες πράγμα που δείχνει το εύρος του προβληματισμού του για την απόδοση τους ενώ μετακίνησε και τον Βασίλη Κικίλια.

Πυροτέχνημα με τη Πολιτική Προστασία

Ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα με την υπουργοποίηση του ναυάρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη το οποίο θα μπορούσε να προδιαγράφει και ένα επιτελικό μπάχαλο που θα ακολουθήσει συντελείται στο χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας.

Η υπουργοποίηση Αποστολάκη έχει παρασκήνιο καθώς ο ίδιος ζήτησε πολιτική αυτοτέλεια για τα καθήκοντα του, εξ’ ου και η συγκρότηση του νέου υπουργείου αλλά και διακομματική συναίνεση μιας και έχει θητεύσει ως υπουργός και στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συναινέσεις βεβαίως δεν οικοδομούνται στα πρόσωπα αλλά στις πολιτικές επιλογές κάτι που μένει να αποδειχθεί στη πράξη.

Πάντως τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Το Μέγαρο Μαξίμου μάζεψε τις εκτενείς διαρροές του για δήθεν συγκρότηση υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και ουσιαστικά αναβάθμισε τα σημερινά καθήκοντα του Υφυπουργείου Πολ. Προστασίας δίνοντας του και την αρμοδιότητα της πυροσβεστικής.

Χωρίς όμως άμεση συσχέτιση του έργου του υπουργείου με τα δάση και την ετήσια προετοιμάσια προστασίας του, με τη συντήρηση και την αγορά μέσων που αφορούν την πυρόσβεση αλλά και άλλες έκτακτες ανάγκες και κυρίως με κρίσιμες υπηρεσίες των Περιφερειών προδιαγράφεται μια άνευ προηγουμένου επικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλα υπουργεία όπως το Εσωτερικών, το Άμυνας, το Περιβάλλοντος και το Προστασίας του Πολίτη που μόνο σιγουριά δεν εμπνέει.

Πολυπληθές σχήμα – Διάψευση δομικών αλλαγών

Οι πληροφορίες που διαδίδονταν από όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα περί δομικών αλλαγών στη Κυβέρνηση διαψεύδονται σήμερα. Σύμφωνα με πηγές Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκη Κεραμέως αρνήθηκαν την μετακίνηση τους ενώ και η Λίνα Μενδώνη προστατεύτηκε από τον σκληρό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου πιθανώς επειδή προχωρά με επιτυχία μια επιθετική ατζέντα για ζητήματα αρμοδιότητας της (Μετρό Θεσσαλονίκης, Ακρόπολη).

Σε επίπεδο υπουργών καμία σοβαρή μετακίνηση δεν έγινε ακόμα και σε Υπουργούς που έφεραν τη κυβέρνηση σε δύσκολη θέση όπως η Νίκη Κεραμέωνς με τη σφαγή 20.000 υποψηφίων με την ΕΒΕ ή τον Γιάννη Πλακιωτάκη με το διαβόητο βίντεο στο οποίο εκτέθηκε απευθείας ο πρωθυπουργός.

Ένας ακόμα ακροδεξιός Υπουργός Υγείας

Για τους «αρίστους» της ΝΔ φαίνεται το πτυχίο ιατρικής ή συναφείς σπουδές στη διοίκηση της υγείας δεν αποτελούν ζητούμενο για την υπουργοποίηση το Υγείας από το οποίο σε διάφορα κυβερνητικά σχήματα έχουν παρελάσει όλοι οι προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ πρωτοκλασάτοι βουλευτές τους.

Ο Θάνος Πλεύρης η έσχατη επιλογή, νομικός στο επάγγελμα, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προσκλήσεις της πανδημίας με ερωτηματικό τι ρόλο θα έχει πια η αυτοτελής πολιτική προστασία σε αυτή τη μάχη.

Πάντως φαίνεται πως ο κ. Πλεύρης εξαργυρώνει σήμερα τη «δουλειά» του στις προανακριτικές επιτροπές εναντίον κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και την τυφλή προσήλωση στη κομματική γραμμή ειδικά της σαμαρικής πτέρυγας.

(ΠΗΓΗ : https://left.gr)

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend