Ανατροπή στη Βουλγαρία – Χάνει τις εκλογές ο Μπορίσοφ

Το δεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ έχασε την εκλογική μάχη από το νέο αντισυστημικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ) με της ψήφους της διασποράς να παίζουν καταλυτικό ρόλο για την ανατροπή του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έξι κόμματα μπαίνουν στο νέο Κοινοβούλιο. Το «ITN» του Σλάβι Τριφόνοφ κέρδισε το 23,9% των ψήφων, ακολουθούμενο από το «GERB» (23,7%), το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (13,5%), τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» (12,6%), το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (10,7%) και το «Σηκωθείτε! Κάτω η Μαφία!» (5%).

Ωστόσο, ο Τριφόνοφ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού (κρίνεται απαραίτητο καθώς δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες ψήφους) και όπως ο ίδιος αποκάλυψε θα επιχειρήσει να φτιάξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει στο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές – σε αυτήν την περίπτωση το ITN- την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το κόμμα του Τριφόνοφ θα είχε μόνο περίπου 60 βουλευτές στο 240μελές κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός του ΙΤΝ θα μπορούσε να βασιστεί στην υποστήριξη των άλλων κομμάτων «διαμαρτυρίας» αλλά και πάλι αν αθροιστεί η δύναμη και των αυτών θα λείπουν περίπου 10 βουλευτές από την απαραίτητη πλειοψηφία των 121 βουλευτών.

Να σημειωθεί πως ο Σλάβι Τριφόνοφ δεν θα διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού. Για τη θέση αυτή έχει επιλέξει έναν έμπειρο πολιτικό που έχει διατελέσει επανειλημμένα υπουργός, τον Νικολάι Βασίλεφ.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend