Ανεπάρκεια τροφής στην Ελλάδα

Αφροδίτη Τζιαντζή

Σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ «επάρκεια τροφής υπάρχει όταν όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή, η οποία καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες και προτιμήσεις, για μια δραστήρια και υγιή ζωή». Η καταπολέμηση της ανεπάρκειας τροφής περιλαμβάνεται στην Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στο πλαίσιο του στόχου για εξάλειψη της πείνας ως το 2030.

H παγκόσμια κλίμακα FIES (Food Insecurity Exeperience Scale) ορίζει τον βαθμό ανεπάρκειας τροφής με βάση οκτώ ερωτήματα, εκ των οποίων μόνο ένα αφορά άμεσα την πείνα.

Όπως διευκρινίζεται, «ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του κατά τη διάρκεια των 12 μηνών πριν από τη διενέργεια της έρευνας αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων».

Στην Ελλάδα, μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής αντιμετώπισε το 6,1% του πληθυσμού και μόνο σοβαρή ανεπάρκεια το 1,6%. Σημαντικά υψηλότερα είναι τα ποσοστά των νοικοκυριών που ανησυχούν ότι δεν θα έχουν επαρκή τροφή (13,2%), έφαγαν μόνο ορισμένα είδη τροφών (14,2%) ή δεν είχαν τη δυνατότητα να τραφούν με υγιεινή και θρεπτική τροφή (12,8%). Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά όσων αναγκάστηκαν να παραλείψουν γεύματα ή να φάνε λιγότερο από όσο έχουν ανάγκη (6,2% και 6%). Ένα 3% δήλωσε ότι υπήρξαν μέρες που πεινούσε αλλά δεν έφαγε, 2,7% έμειναν χωρίς τροφή ενώ 2,3% αναγκάστηκαν να περάσουν ως και μία ολόκληρη μέρα νηστικοί.

Μεταξύ 2018-2020, το 8,6% των ελληνικών νοικοκυριών υπέφερε από μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής και το 1,7% από σοβαρή ανεπάρκεια. Στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 8,1% και 1,3%. Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα είναι οι Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιρλανδία και, τέλος, η Αλβανία, στην οποία ένα στα τρία νοικοκυριά (33,8%) υποφέρει από μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr )