Ανοίγει την Πέμπτη 10/6 η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 25

«Απροθυμία εμβολιασμού σε άτομα άνω των 60 ετών» διαπιστώνει η Μ. Θεοδωρίδου

Ανοίγει από τις 10 Ιουνίου η πλατφόρμα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 25 έως 29 ετών. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως τα ποσοστά εμβολιασμού – ανά ηλικιακή ομάδα – είναι τα εξής:

 • 60 ετών και άνω: 71% (74,3% με τα ραντεβού).

 • 85 ετών και άνω: 67,5% (70% με τα ραντεβού).

 • 80 έως 84 ετών: 68% (70% με τα ραντεβού).

 • 75 έως 79 ετών: 79% (82% με τα ραντεβού).

 • 70 έως 74 ετών: 73% (76% με τα ραντεβού).

 • 65 έως 69 ετών: 72% (76,5% με τα ραντεβού).

 • 60 έως 64 ετών: 66% (71% με τα ραντεβού).

 • 55 έως 59 ετών: 58% (66,5% με τα ραντεβού).

 • 50 έως 54 ετών: 53% (62% με τα ραντεβού).

 • 45 έως 49 ετών: 39% (58% με τα ραντεβού).

 • 40 έως 44 ετών: 33% (49% με τα ραντεβού).

 • 35 έως 39 ετών: 25% (38,6% με τα ραντεβού).

 • 30 έως 34 ετών: 21% (33% με τα ραντεβού).

Ο γενικός γραμματέας έκανε λόγο για πίεση στα ραντεβού, εκτιμώντας πως παραμένει υψηλό το ενδιαφέρον των πολιτών να εμβολιαστούν.

«Απροθυμία εμβολιασμού σε άτομα άνω των 60 ετών»

Το 90% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου. Η κ. Θεοδωρίδου αναγνώρισε πως υπάρχει απροθυμία εμβολιασμού σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατέστησε επίσης σαφές ότι, αν αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων, αυτός δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Όπως διευκρίνισε, ο μη εμβολιασμός των παιδιών δεν μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις εις βάρος τους, ειδικά στον εκπαιδευτικό τομέα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) όσο και ο αντίστοιχος αμερικανικός (FDA) έχουν δώσει την έγκρισή τους στον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, που το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, θα μελετήσει τα θέματα και θα συνεκτιμήσει μια σειρά από παράγοντες.

Στους παράγοντες αυτούς συμπεριέλαβε τη νοσηρότητα, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά της νόσου, τη θνητότητα κ.ά.

Μάλιστα, έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν θα ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά όταν αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών, θα γίνει με σειρά προτεραιότητας: πρώτα τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Επισήμανε για μια ακόμη φορά, γενική προτεραιότητα έχουν οι ενήλικες, που είναι περισσότερο ευάλωτοι και συμβάλλουν στη διασπορά της ασθένειας.

«Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται τεστ από όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις»

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν χρειάζονται διαγνωστικά τεστ (όπως τα self tests) σε άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε πως το τεστ πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που οι εμβολιασθέντες έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και εμφανίζουν συμπτώματα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για διακοπή των self tests από τους εμβολιασθέντες εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Με σύσταση, δε, του υπουργείου Εργασίας, λαμβάνουν από σήμερα τρία τεστ θα οποία θα διενεργήσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Left.gr