Από τον Φλεβάρη θα μπορούσαμε να έχουμε μονοκλωνικά: Εσπευσμένα τροπολογία στη Βουλή και χυδαιότητες υπουργών

Έντονος παραμένει ο δημόσιος διάλογος των ημερών για τη χρήση των μονοκλωνικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, καθώς μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τη δική του απάντηση έσπευσε να δημοσιεύσει ο Υπουργός Υγείας. Έντονη είναι η απάντηση-κριτική του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Παύλου Πολάκη που καταγγέλλει κωλυσιεργία της κυβέρνησης. Εσπευσμένα φέρνει τροπολογία στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες, εν μέσω ύβρεων και πανικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν σύναψε συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή είναι η πρώτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και προσφάτως η Αγγλία), προμηθεύτηκαν αυτοτελώς και μόνες τους, χωρίς να περιμένουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κι αυτό διότι ο EMA είχε δώσει τη δυνατότητα αυτή από τον Φεβρουάριο του 2021, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στον αριθμό των θανάτων, όπως υποστηρίζεται.

Για τον λόγο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Κομισιόν – Eli Lilly, μιλώντας ξανά ακόμα και για εγκληματικούς χειρισμούς επί του θέματος.

Σε απάντηση ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μίλησε για φθηνή αντιπολίτευση που δυναμιτίζει την εθνική προσπάθεια για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Σε δήλωσή του, ο Θ. Πλεύρης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα παρακολουθεί πλήρως και συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες προμηθειών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα και πως το υπουργείο Υγείας συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κοινής Προμήθειας μονοκλωνικών αντισωμάτων από τον Φεβρουάριο του 2021.

Υπενθυμίζει το πράσινο φως του EMA o Πολάκης – «Θα μπορούσαν να έχουν σωθεί έως και οι μισοί»

Έντονη είναι η κριτική του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., με αφορμή το δημόσιο διάλογο των ημερών για τη χρήση των μονοκλωνικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, καθώς και την απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έσπευσε να δημοσιεύσει ο Υπουργός Υγείας.

Σε ανάρτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως ήδη από τον Φλεβάρη – Μάρτη υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο συνδυασμός αντισωμάτων που παρήγαγαν (τρεις μάλιστα εταιρείες: Regeneron, Lilly, Glaxo) είναι δραστικός απέναντι σε όλες τις υπάρχουσες παραλλαγές και της Δέλτα συμπεριλαμβανομένης, καθώς και πως η μελέτη που «πονηρά» αναφέρει ο Θ. Πλεύρης, μιας και αυτή ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, γίνεται για  να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την καθυστέρηση, αλλά αφορά στο συνδυασμό αντισωμάτων της Lilly και όχι των άλλων δύο εταιρειών.

Τέλος απαντά και στα περί «επιστημονικής άγνοιας του ΣΥΡΙΖΑ» που υποστήριξε ο υπουργός Υγείας. Ο Π. Πολάκης, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την αρχή έλεγε ότι πρέπει μέσα από ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος και των νοσοκομείων να χορηγούνται τα φάρμακα νωρίς στην πορεία της νόσου (μέχρι την 7η-8η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων), σε αυτούς που έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν βαριά. «Ακριβώς για να μην εξελιχθεί η νόσος τους και “φρακάρει” το σύστημα το σύστημα στις κλινικές Covid και κυρίως στις ΜΕΘ (δηλ. σε ηλικιωμένους, έχοντες συνυπάρχοντα χρόνια νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένους, με κακοήθειες και ευπαθείς ομάδες). Ο βουλευτής υποστηρίζει πως ο Θ. Πλεύρης θα πρέπει να απολογηθεί στους συγγενείς των 14.575 θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του, έως και οι μισοί, θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Τροπολογία για τα μονοκλωνικά αντισώματα κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα

Την κατάθεση τροπολογίας την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Υγείας, που θα επιτρέψει την προμήθεια των μονοκλωνικών αντισωμάτων προανήγγειλε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μόλις πρόσφατα, χθες, προχθές δόθηκε η έγκριση από Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη χρήση των μονοκλωνικών και ετοιμάζεται τροπολογία άμεσα την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Υγείας που θα επιτρέψει στη χώρα μας την προμήθειά τους. Η χώρα μας συμμετείχε σε όλα τα στάδια δοκιμής και παρακολούθησης ανάπτυξης των μονοκλωνικών. Εκείνο όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι πίσω από την ιστορία των μονοκλονικών κρυβόταν η προσπάθεια διαφόρων να δημιουργήσουν θέματα και αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Είναι διαφορετικά πράγματα τα μονοκλωνικά που αφορούν μια θεραπεία σε κάποιο στάδιο της νόσησης και άλλο το ότι κάποιοι χρησιμοποιούσαν το θέμα αυτό ως άλλοθι για να δημιουργήσουν ενστάσεις και αμφιβολίες για να το καταστήσουν περίπου ισοδύναμο του εμβολιασμού. Το εμβόλιο είναι το βασικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να θωρακιστούμε απέναντι στην ανοσία».

Χυδαία απάντηση Οικονόμου: «Η αντιπολίτευση μιλούσε για μονοκλωνικά για να σαμποτάρει τον εμβολιασμό»

«Μόλις πρόσφατα δόθηκε η έγκριση από ευρωπαϊκό οργανισμό για τη χρήση των μονοκλωνικών ετοιμάζεται τροπολογία από το υπουργείο Υγείας, άμεσα την επόμενη εβδομάδα, που θα επιτρέψει στη χώρα μας την προμήθειά τους», υποστήριξε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κλιμακώνοντας τις βολές του κατά της αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Άλλο πράγμα αυτό και άλλο ότι κάποιοι χρησιμοποιούσαν αυτή την ιστορία ως άλλοθι για να δημιουργήσουν ενστάσεις και αμφιβολίες για να το καταστήσουν ισοδύναμο του εμβολιασμού. Το εμβόλιο είναι το βασικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να θωρακιστούμε».

Ο Γ. Οικονόμου αντέκρουσε τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση για καθυστερήσεις στη χρήση των μονοκλωνωνικών αντισωμάτων. Ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ αφού υπογράμμισε ότι η χώρα μας συμμετείχε σε όλα τα ερευνητικά στάδια δοκιμής και παρακολούθησης, ανάπτυξης των μονοκλωνικών, υπογράμμιζε αιχμηρά ότι δεν θα μπορούσε να προβεί σε μια μαζική προμήθεια και εφαρμογή τους χωρίς να έχουν λάβει έγκριση:

«Εκείνο όμως που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι οφείλουμε να ξεχνάμε ότι πίσω από αυτή την ιστορία των μονοκλωνικών που έσπευσε χθες με κάποιο τρόπο να αξιοποιήσει το σύνολο της αντιπολίτευσης κρύβονταν η προσπάθεια διαφόρων να δημιουργήσουν θέματα και αμφιβολίες σε ότι αφορά στον εμβολιασμό είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα Τα μονοκλωνικά δημιουργούν μία θεραπεία σε κάποιο στάδιο της νόσησης, για το οποίο εγώ δεν τοποθετούμαι. Αρμόδιοι ερευνητές και επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί και μετά από μια διαδικασία δοκιμών, κατέληξε στην τελευταία απόφαση, την οποία η χώρα μας θα αξιοποιήσει και με τον τρόπο που σας είπα».

(ΠΗΓΗ : https://left.gr )