Από το κακό στο χειρότερο

Εύα Παπαδοπούλου

Εντοπίστηκαν και κρούσματα της νέας, πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα+, πάνω από 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας, όπου παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη και κατά τ’ άλλα συνεχίζονται οι ετοιμασίες για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

«Κρυμμένα» 11 κρούσματα της νέας μετάλλαξης Δέλτα+ εντοπίστηκαν για πρώτη φορά χθες από τον ΕΟΔΥ, διάσπαρτα εντός της ελληνικής επικράτειας. Γόνος της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, η Δέλτα+ (ΑΥ.4.2) φαίνεται να είναι 10-15% πιο μεταδοτική, ενώ οι 11 περιπτώσεις αφορούν παλιά ελεγμένα στελέχη που επαναξιολογήθηκαν μέσω της γονιδιωματικής ανάλυσης του ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα, εντοπίστηκαν τρία ακόμη στελέχη της παραλλαγής Μu στο Ηράκλειο. Με αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 28% και 17% περισσότερες διαγνώσεις για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, μάλλον ζοφερή καταγράφεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με τους επιστήμονες να χτυπούν «καμπανάκια» ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «η πανδημία φαίνεται να ακολουθεί διαφορετική πορεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα». Στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται συνολικά 3.200 ενεργά κρούσματα, ενώ γενικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας η πληρότητα στις ΜΕΘ σταθερά ξεπερνά το 90%. «Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή», σχολίασε.

Την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω μικρής εμβολιαστικής κάλυψης, αποτύπωσε – συνοδεία γραφημάτων – η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Συγκεκριμένα, για τα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, οι 47 στους 50 και οι 70 στους 73 ασθενείς αντίστοιχα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε αυτή τη βδομάδα όμως και στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Στην Αττική, η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή, αλλά οι δείκτες θετικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένοι στη Δυτική Αττική και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Και όλα αυτά ενώ χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 3.407 νέα κρούσματα έπειτα από τη διενέργεια 165.461 τεστ, με τον αριθμό των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι να ανέρχεται στους 347. Άλλοι 34 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 220.703 κρούσματα. 703 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 496 στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, οι περιφέρειες της Λάρισας (258), της Μαγνησίας (136), της Αχαΐας (126) και της Ημαθίας (123).

Η κατάσταση δεν προβλέπεται να βελτιωθεί σύντομα, με τη νοσηρότητα τον χειμώνα να αυξάνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, λόγω της άρσης των μέτρων περιορισμού. Όπως επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, «πρόσφατα έγινε ένα βήμα προς τη μεγαλύτερη κινητικότητα των εμβολιασμένων. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει. Όλοι θα πρέπει να κάνουμε τη χρήση κοινής λογικής και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, έκκληση προς όλους τους πολίτες που θα παρακολουθήσουν τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου να φοράνε μάσκες, έκανε η κ. Παπαευαγγέλου: «Όσο ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, θα πρέπει να επιλέγουμε τις δραστηριότητές μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ανασκοπήσαμε τα βασικά μέτρα προστασίας, που περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως μπορεί να πρόκειται για μια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, αλλά υπό συνθήκες συνωστισμού.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr )