Από 24 έως 27 Ιουνίου το 21ο Συνέδριο ΚΚΕ

 

Θα γίνει ζωντανά, θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας από την πανδημία, θα συμμετάσχουν (διαδικτυακά και με μηνύματα) δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα ανά τον κόσμο, θα έχει μουσική, θα έχει και συζητήσεις/τοποθετήσεις, εκτός από μέλη του κόμματος, και από εκπροσώπους πολλών φορέων. Ο λόγος για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα, από την επόμενη Πέμπτη 24/6 έως και την Κυριακή 27/6, σε δυο ξεχωριστά μέρη.

Την Πέμπτη στις 19.30, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωσή του. Εκεί θα μιλήσει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει διεθνιστικό μουσικό πολυθέαμα (η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις και θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα). Από την επόμενη μέρα έως το τέλος, οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον Περισσό.

«Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής-λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό» – αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του φετινού συνεδρίου του ΚΚΕ και με βάση αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν και οι συζητήσεις. Συγκεκριμένα, τα θέματα του συνεδρίου, με βάση πάντα το καταστατικό του κόμματος, είναι:

■ Ο απολογισμός δράσης της Κ.Ε. και όλου του κόμματος από το 20ό (2017) προς το 21ο Συνέδριο (2021).

■ Οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου.

■ Η κατάσταση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του κόμματος έως το 22ο Συνέδριο.

■ Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι μαζικών φορέων, εργατικών συνδικάτων, του γυναικείου κινήματος, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επιστήμης. Επίσης έχουν προσκληθεί το προεδρείο της Βουλής και οι δήμαρχοι Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Γαλατσίου.

Μετά, θα παρουσιαστεί μια οπτικοποιημένη συναυλία με τραγούδια από διάφορα μέρη του κόσμου συνοδευόμενα από βίντεο και κατασκευές. Ο τίτλος της είναι «Ποτάμι ο κόσμος και δεν γυρνάει» και είναι δανεισμένος από «Το τραγούδι του Μολδάβα» των Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ, καθώς «εκφράζει την αλήθεια ότι ο κόσμος, παρά τις καμπές και τα εμπόδια, με κινήσεις εσωτερικές που κάποτε φτάνουν να γίνουν ορμητικές, προχωρά μπροστά», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή 25.6. από τις 9.00 το πρωί έως και την Κυριακή 27.6. στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον Περισσό. Εκεί θα συζητηθούν τα τρία κείμενα των Θέσεων της Κ.Ε. του κόμματος, στα οποία έχουμε ήδη αναφερθεί διεξοδικά σε προηγούμενα δημοσιεύματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: Το Κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Το πολιτικό-στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα. Η κοινωνική συμμαχία και η παρέμβαση του ΚΚΕ.

 

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Εφημ. Συντακτών