Αυξήσεις / Προ των πυλών νέο κύμα ακρίβειας

Γιάννης Αγουρίδης

Νέο «κύμα» ακρίβειας αναμένεται στην ελληνική αγορά μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς όλοι οι δείκτες συνηγορούν στο ότι θα υπάρξει νέα άνοδος τιμών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα υπάρξει νέα άνοδος έως 15%, την ώρα που ο πληθωρισμός «χτύπησε» ήδη ρεκόρ δεκαετίας τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, ειδική μελέτη της Κομισιόν, η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων, συνοδεύεται από την εκτίμηση πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα πιάσει κορυφή το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών σε φυσικό αέριο και χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας θα έρθει κάπου την άνοιξη, χωρίς όμως να υπάρχει επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα. Το παραπάνω συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.

Αύξηση κόστους εισαγωγών

Σε σχέση με τις ανοιξιάτικες προβλέψεις, το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Κομισιόν δείχνει αύξηση του κόστους εισαγωγών στην ενέργεια κατά 33% το 2021 και κατά 18% το 2022. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας με τη σειρά της τροφοδοτεί αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία με τη σειρά της περνά στην κατανάλωση, με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία να φαντάζουν πολύ μεγάλες.

Παράλληλα, τα χαμηλότερα επιχειρηματικά κέρδη μειώνουν τις επενδύσεις, ενώ ο υψηλότερος πληθωρισμός επιβαρύνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση την κατανάλωση.

Υψηλές τιμές ενέργειας

Η Κομισιόν καταλήγει ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη 0,9 μονάδες υψηλότερα φέτος σε σχέση με τις προβλέψεις της άνοιξης, προσθέτοντας παράλληλα 1 μονάδα στον μέσο πληθωρισμό του 2022. Στο ΑΕΠ το κόστος υπολογίζεται σε 0,3 μονάδες φέτος και 0,5 μονάδες το 2022.

Άνοδος για το πετρέλαιο

Για το πετρέλαιο η Κομισιόν εκτιμά πως η μέση τιμή, από 71,6 δολάρια το βαρέλι, θα πιάσει το ανώτερο σημείο το πρώτο τρίμηνο του 2022, για να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στα 78,9 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος και στα 72,3 δολάρια το 2023. Αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν γύρω στα 50 ευρώ/μεγαβατώρα την ερχόμενη άνοιξη, έχοντας ξεπεράσει νωρίτερα ακόμα και τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται από μια μέση τιμή 150 ευρώ/MwH για την Ευρωζώνη τον Οκτώβριο να κυμανθεί στη ζώνη των 70-80 ευρώ την ερχόμενη άνοιξη. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τον Απρίλιο του 2020 η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 20 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή το φυσικό αέριο είχε τιμή 15 ευρώ.

ΠΗΓΗ: https://www.avgi.gr

 

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend