Αυξήσεις στο Καματερό και μειώσεις στην Εκάλη

Μάριος Χριστοδούλου

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα προοιωνίζεται νέα φορολογικά βάρη στα ευάλωτα νοικοκυριά, αφού οι τιμές εκτοξεύονται έως και 75% σε πολλές λαϊκές περιοχές, σε αντίθεση με τα προάστια των πλουσίων που υποχωρούν μέχρι και 35% ● Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Εκρηξη αντικειμενικών τιμών για τις λαϊκές συνοικίες, που ανεβάζουν στο κόκκινο τον λογαριασμό με τα φορολογικά βάρη του ΕΝΦΙΑ στη χαμηλή και μεσαία ιδιοκτησία, προκύπτει από τα στοιχεία με τις νέες τιμές ζώνης σε 10.808 περιοχές που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για γενικευμένη επίθεση στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, τη στιγμή που μένουν στο απυρόβλητο οι βαρόνοι της μεγάλης ιδιοκτησίας και των υψηλών εισοδημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Κηφισιά, Φιλοθέη, Εκάλη, Ανοιξη, Βούλα, Νέο Ψυχικό και Πεντέλη καταγράφονται μειώσεις τιμών έως και 35%, ενώ σε Καματερό, Αγία Βαρβάρα, Αγιο Δημήτριο, Ιλιον, Αγίους Αναργύρους, Περιστέρι και Δάφνη οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται έως και 75%.

Χρυσώνοντας το χάπι των αυξήσεων η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2022 κατά 8%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι οι όποιες μεταβολές δεν θα φέρουν αύξηση του φόρου, καθώς σχεδιάζονται αλλαγές συντελεστών. Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο αλλαγών στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, στους συντελεστές παλαιότητας και το συμπληρωματικό φόρο το 2022, αλλά το κλειδί για τον χρόνο και το εύρος των παρεμβάσεων είναι το ύψος των πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν κυρίως από την ένταξη 3.478 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Πρόκειται για οικόπεδα και ακίνητα σε τουριστικές και παραλιακές ζώνες της περιφέρειας που υποφορολογούνταν μέχρι σήμερα και από την αύξηση της φορολογίας θα έρθουν επιπλέον έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στοχευμένες μειώσεις στους συντελεστές του κύριου φόρου για αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο το ακριβές όφελος για τα κρατικά ταμεία θα προσδιοριστεί από την άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για τη φορολογητέα ύλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

Η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμη ένα δώρο για τις μεγάλες περιουσίες, καθώς επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές οι οποίοι ξεκινούν από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ, φτάνουν το 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ και αυξάνονται σε 1,15% για το υπερβάλλον ποσό.

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022, ενώ η εκτίναξή τους αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη των μεταβιβάσεων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμάται ότι χιλιάδες θα είναι οι φορολογούμενοι που θα σπεύσουν να προλάβουν την άνοδο στις τιμές ζώνης. Τουλάχιστον 20 κατηγορίες φόρων και τελών που βαρύνουν την απόκτηση και τη χρήση των ακινήτων επηρεάζονται δυσμενώς από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προκαλώντας ένα ισχυρό ντόμινο επιβαρύνσεων που θα ξεκινήσει από τον ΕΝΦΙΑ και τις μεταβιβάσεις και θα φτάνει ώς τα τέλη που συνδέονται με τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις φόρων που επηρεάζονται είναι ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, τα δημοτικά τέλη και οι φόροι όπως ο ΤΑΠ, οι φόροι χρησικτησίας κτισμάτων, ανταλλαγής-συνένωσης οικοπέδων, τα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων, εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων και πολλοί άλλοι ακόμα. Ειδικότερα, όμως, ο χάρτης της κτηματαγοράς με βάση τη νέα ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές διαμορφώνεται ως εξής:

■ Για 7.634 περιοχές που αποτελούν το 55% του συνόλου προκύπτουν αυξήσεις που κατά μέσο όρο φτάνουν το 19,5%.

■ Για 2.860 περιοχές ή το 21% του συνόλου επέρχονται μειώσεις κατά 14,7% σε μέσα επίπεδα.

■ Σε 3.314 περιοχές ή το 24% του συνόλου οι αξίες παρέμειναν αμετάβλητες.

■ Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην περιοχή της Ιθάκης που φτάνει το 250% με 2.100 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν η Μύκονος με 225% και τιμή ζώνης 3.900 ευρώ και η Ρόδος με 200% και τιμή ζώνης 2.100 ευρώ/τ.μ.

■ Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στα Φάρσαλα με 250 ευρώ ανά τ.μ. τιμή ζώνης και ακολουθεί η Νάξος με 37,5% και 500 ευρώ ανά τ.μ. τιμή ζώνης

■ Από τις νέες εντάξεις εντοπίζεται αύξηση στο 40% των 3.478 ζωνών, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 26%.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr)