Αυτός είναι ο «αεροχείμαρρος» που θα «χτυπήσει» τη χώρα μας σε λίγες ώρες

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ.

Διαδοχικά συστήματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα από απόψε και κυρίως αύριο από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους – νοτιοδυτικούς ανέμους που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Ένας αεροχείμαρρος θα επηρεάσει τον καιρό και στη χώρα μας, φέρνοντας έντονες βροχές, σύμφωνα με την νεότερη πρόβλεψη του meteo.gr.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται, ο σχηματισμός ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Βορείου Ατλαντικού, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μεταβολή των καιρικών συνθηκών πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Αιτία για αυτήν την αλλαγή είναι η αλλαγή στη διεύθυνση του αεροχείμαρρου από δυτική σε βόρεια πάνω από τη Δυτική Ευρώπη. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχείμαρρου καθορίζει τη δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Αυτή η αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και ο έντονος κυματισμός του αεροχείμαρρου πάνω από την περιοχή της Δυτικής Μεσογείου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κρύων αερίων μαζών προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, ενώ μεταφορά θερμών αερίων μαζών αναμένεται πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα βρεθεί στο μεταίχμιο δύο  αερίων μαζών με έντονη θερμοκρασιακή διαφορά δημιουργώντας έτσι μια ζώνη όπου αναμένεται ο σχηματισμός και η κίνηση διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών τις επόμενες ημέρες.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονες και επίμονες βροχοπτώσεις σε τμήματα της νότιας Ιταλίας, τα δυτικά τμήματα της Βαλκανικής χερσονήσου και τα δυτικά τμήματα της χώρας μας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της νέας εβδομάδας.

“Έρχονται παρατεταμένες βροχές και έντονες καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα το επόμενο διήμερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Μιλώντας στο Mega και την εκπομπή “Live News”, σημείωσε πως από την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο θα έχουμε γενικευμένη κακοκαιρία. “Ιδιαίτερη προσοχή στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο”, τόνισε ο κ. Καλλιάνος.

“Στην Ήπειρο και στην ορεινή Δυτική Θεσσαλία, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στα κεντροδυτικότερα τμήματα τη Πελοποννήσου, διότι εκεί θα έχουμε πιο ισχυρές μπόρες”, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι καταιγίδες στην Αττική θα είναι μέτριας έντασης. “Η Κυριακή θα είναι ήπια μέρα, ενώ από την αρχή της επόμενης εβδομάδας ο καιρός θα χαλάσει πάλι”, είπε, με τα φαινόμενα να διαρκούν έως και την Τρίτη.

“Αύριο θα χιονίσει και στις ορεινές περιοχές της Δυτική Μακεδονίας περίπου πάνω από 1100 μέτρα υψόμετρο”, αποκάλυψε ο μετεωρολόγος, εξηγώντας πως οι θερμοκρασίες θα είναι ήπιες λόγω των ισχυρών νοτιάδων.

ΠΗΓΗ : https://www.aftodioikisi.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend