Αύξηση βασικού μισθού, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους, στήριξη κοινωνικού κράτους: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επόμενη μέρα

Μια «ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση για μια διαφορετική πορεία της χώρας, στην κατεύθυνση υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας» θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 το βράδυ της Πέμπτης.

«Η παρέμβασή μας θα κινηθεί σε δύο άξονες», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «και ο πρώτος είναι βέβαια η κριτική στη σημερινή κυβέρνηση. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: έχουμε έναν πρωθυπουργό ανίκανο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και την ασφάλεια της κοινωνίας, την ίδια στιγμή που έχει αποδειχθεί πολύ ικανός στο να υπερασπίζεται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα».

«Ο κ. Μητσοτάκης στα εργασιακά νομοθετεί υπέρ του ΣΕΒ και όχι των εργαζομένων, στην κοινωνική ασφάλιση υπέρ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και όχι των συνταξιούχων, στην παιδεία νομοθετεί υπέρ των κολεγίων και όχι των μαθητών, ακόμα και στη δημόσια υγεία η πολιτική του είναι υπέρ των ιδιωτικών κλινικών και όχι του δημόσιου αγαθού της υγείας», , υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά το δεύτερο άξονα της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα είναι «η πρόταση για το πώς μπορούν τα πράγματα να πάνε διαφορετικά», επισήμανε ως βασικά σημεία: «τη ρύθμιση και διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, την αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου ισχυρής προστασίας της εργασίας και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ενίσχυση, για παράδειγμα, του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «πρόγραμμα-κοροϊδία στους νέους», όταν «τα 1.200 ευρώ για στήριξη της απασχόλησης των νέων που ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, αποδείχτηκε τελικά ότι θα είναι 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες…». Υπενθύμισε δε ότι «την περίοδο ’15-’19, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα βασικά προγράμματα που έτρεχε ο ΟΑΕΔ για την ανεργία των νέων, περιλάμβανε επιδότηση για 12 μήνες έως 500 ευρώ με την υποχρέωση του εργοδότη να κρατήσει για άλλους έξι μήνες τον εργαζόμενο», ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «των 5.500 νέων επιστημόνων στο δημόσιο με μισθούς της τάξης των 1.000 ευρώ».

Μιλώντας νωρίτερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας, σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε την «παντελή έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης αλλά και τη φανερή απροθυμία της να ελέγξει συγκεκριμένα συμφέροντα στην αγορά». «Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη δημιουργία ενός ταμείου 150 εκ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 9 ευρώ το μήνα για κάθε νοικοκυριό και αυτό για να αντιμετωπίσει αυξήσεις που υπολογίζεται ότι μέχρι το Μάρτη μπορεί να ξεπεράσουν σωρευτικά το 1 δισ. ευρώ!», είπε και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση αντί να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, αντί να παρέμβει –μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας- προκειμένου να “σπάσει” το ολιγοπώλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, επιχορηγεί τα κέρδη των ιδιωτών στο ρεύμα με χρήματα των φορολογουμένων».

Ερωτηθείς στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ3 για την πορεία της πανδημίας, επανέλαβε πως είναι «επικίνδυνο το πρωτόκολλο που έχει βάλει η κυβέρνηση στα σχολεία, ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο αν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών του». «Και γίνεται πιο επικίνδυνο», επισήμανε, «αν το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι στις ηλικίες άνω των 60 και 70 ετών έχουμε 20% ανεμβολίαστους και άνω των 80 έχουμε 27%». «Κάνουμε έστω και τώρα έκκληση στην κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την επικίνδυνη επιλογή, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών και να “σπάσουν” τα τμήματα», υπογράμμισε o Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά, τέλος, την υπόθεση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, έστρεψε τα βέλη του στο Μέγαρο Μαξίμου για την κάλυψη –ουσιαστικά- της χυδαίας ενέργειας του βουλευτή της ΝΔ. «Αν οποιοσδήποτε πολίτης δημοσίευε τα στοιχεία ανήλικων παιδιών στο διαδίκτυο, είναι προφανές ότι θα αντιμετώπιζε τις κυρώσεις του νόμου», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε βουλευτές να στοχοποιούν παιδιά 4 χρονών», διεμήνυσε, ξεκαθαρίζοντας: «είναι τιμή μας που τα παιδιά αυτά πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο, μαθαίνουν να σκέφτονται και να ονειρεύονται στα ελληνικά». «Μιλάμε για μια βαθιά ακροδεξιά πρακτική που ακουμπά τα όρια του φασισμού. Ο κ. Μπογδάνος δεν θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι βουλευτής της ΝΔ και όσο η ΝΔ τον κρατά, αυτή η επιλογή βαραίνει αντικειμενικά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

(ΠΗΓΗ : https://left.gr )