«Βίασαν πρόσφυγα στη Σάμο πριν την απελάσουν παράνομα στην Τουρκία»

Την καταγγελία αυτή δημοσίευσε στο Twitter ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Μία σοβαρή καταγγελία για βιασμό πρόσφυγα στη Σάμο από δύο αστυνομικούς, προτού την απελάσουν παράνομα στην Τουρκία αναδεικνύει με ανάρτησή του στο Twitter ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Δημοσίευσε μάλιστα, αυτούσια την καταγγελία της γυναίκας, εχθές με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ζητώντας να ακουστεί η «φωνή» της συγκεκριμένης γυναίκας.

Στην καταγγελία μέσα σε άλλα, αναφέρεται ότι στο κονβόι βρίσκονταν 28 άτομα, που συνελήφθησαν στη Σάμο από άτομα που φορούσαν στρατιωτικές στολές και αυτοί ήταν που τα παρέδωσαν σε ένστολους με μπλε ενδυμασία. Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας, που αναδημοσιεύει ο κ. Δημητράς, αφούς τους βασάνισαν, τους έγδυσαν και τους πήραν όλα τα πράγματα, τους έβαλαν σε ένα βαν και μετά σε μικρό φουσκωτό σκάφος. Συνεχίζοντας την καταγγελία, η γυναίκα αναφέρει ότι 5 άτομα πετάχτηκαν απευθείας στο νερό και βρέθηκαν από ψαράδες, ενώ έχουν απομείνει 17 άτομα στις αρχές της Τουρκίας.

Τέλος, επισημαίνει ότι η ίδια αφού συνελήφθη και τις πέρασαν χειροπέδες, βιάστηκε από δύο αστυνομικούς, ενώ δηλώνει πολύ φοβισμένη.

Πολλές καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και βάρβαρη συμπεριφορά από τις αρχές

Σημαντικό να τονιστεί είναι ότι ο συνασπισμός τριών ΜΚΟ, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), η Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων-Ελλάδας (MRG-G) και οι Συντονισμένες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ), σύμφωνα με το racistcrimeswatch, υπέβαλε στις 10 Αυγούστου 2021 έκθεση με πληροφορίες για τα θέματα στον φετινό κατάλογο ερωτήσεων της ECRI που σχετίζονται άμεσα με τις τρέχουσες δραστηριότητες αυτών των ΜΚΟ, με επικεφαλής το ΕΠΣΕ και υποστηρίζεται από το MRG-G και το SOKADRE είχαν υποβάλει ξανά παρόμοια έκθεση τον Ιανουάριο του 2014.

Η εν λόγω συμπληρωματική υποβολή περιείχε πληροφορίες που έγιναν διαθέσιμες μετά τις 10 Αυγούστου 2021 και έχουν τη μορφή μιας σειράς θεματικών συνημμένων, συμπεριλαμβανομένης της «Κατάλογος θεμάτων πριν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υποβολή της τρίτης περιοδικής έκθεσης της Ελλάδας», η οποία καλύπτει τα θέματα της λίστας ερωτήσεων της ECRI και αντικατοπτρίζει επίσης τις ανησυχίες που τέθηκαν στην κοινή έκθεση GHM/MRG-G/SOKADRE/Ανθρωπιστική Ένωση Ελλάδος στις 26 Αυγούστου 2021 προς το HRCttee του ΟΗΕ.

Ενώ, πιο συγκεκριμένα υπάρχει ειδική μνεία στις απελάσεις τις επαναπροωθήσεις με πνιγμούς, βασανιστήρια, βιασμούς, ληστείες. Παρουσιάζονται μάλιστα μαρτυρίες των θυμάτων, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγή: www.rosa.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend