Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Τυνησία μετά το «πάγωμα» του κοινοβουλίου

Ο στρατός έχει αναπτυχθεί έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει συλληφθεί. Καθιστική διαμαρτυρία από τον πρόεδρο της Βουλής έξω από το κοινοβούλιο. Η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία του Αl Jazeera

Για παραβίαση του Συντάγματος και πραξικόπημα, που αν πετύχει θα επιδεινώσει κι άλλο της οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες, έκανε λόγο και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μονσέφ Μαρζουκί, κατηγορώντας τον Σαϊέντ ότι έδωσε στον εαυτό του όλες τις εξουσίες

Ακόμα, η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, και έδιωξε το προσωπικό του.

Νωρίτερα το πρωί ξέσπασαν συγκρούσεις μπροστά από τη Βουλή, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου που διόρισε τον Χάλεντ Γιαχιάουι, γενικό διευθυντή της προεδρικής φρουράς, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.

Υποστηρικτές του Σαϊέντ πετώντας μπουκάλια και πέτρες μπόδισαν υποστηρικτές του «Ενάχντα», να πλησιάσουν τον πρόεδρο της Βουλής Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου αφού παρέμεινε επί ώρες παρέμεινε επί ώρες στο αυτοκίνητό του, αφού στρατιώτες τον εμπόδιζαν

Στο πλευρό το «Ενάχντα» έχουν σταθεί και δύο άλλα κόμματα του συνασπισμού του, το Καλμπ Τούνες και το εθνικιστικό, ισλαμιστικό κίνημα Καράμα, τα οποία καταδίκασαν την απόφαση του προέδρου της χώρας.

Το Δημοκρατικό Ρεύμα, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει στηρίξει επανειλημμένα τον Τυνήσιο πρόεδρο, επέκρινε την κίνηση του, όμως απέδωσε την ευθύνη «για τη λαϊκή ένταση και την κοινωνική, οικονομική και υγειονομική κρίση (…) στην κυβέρνηση υπό το Ενάχντα».

Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Τα σημερινά γεγονότα ακολούθησαν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας χθες λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της επιδείνωσης της κατάστασης της κοινωνίας και της οικονομίας ζητώντας «διάλυση του κοινοβουλίου» και παραίτηση του πρωθυπουργού, παρά την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων της αστυνομίας.

Πολλοί προσάπτουν επίσης στην κυβέρνηση ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστη και επέδειξε παντελή έλλειψη συντονισμού μπροστά στην υγειονομική κρίση· η Τυνησία είναι πλέον αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται επίσης για την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Γανούσι και του Σαϊέντ εδώ και έξη μήνες, η οποία έχει παραλύσει την κυβέρνηση και έχει αποδιοργανώσει τον κρατικό μηχανισμό.

Η επανάσταση του 2011, η πρώτη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, είχε οδηγήσει στον διωγμό από την εξουσία του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, βάζοντας την Τυνησία στον δρόμο του εκδημοκρατισμού, που συνέχισε να ακολουθεί παρά τις πολλές προκλήσεις, κοινωνικές, αλλά και ως προς την ασφάλεια.

Όμως, μετά την ανάδειξη το 2019 ενός κοινοβουλίου με την ισχύ κατακερματισμένη κι ενός ακκομάτιστου προέδρου, που εκλέχθηκε εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της πολιτικής τάξης που βρέθηκε στην εξουσία από το 2011 κι έπειτα, η χώρα βυθίστηκε σε εξαιρετικά δυσεπίλυτη πολιτική κρίση.

Η λειτουργία της δημοκρατίας βασίζεται από το 2014 σ’ ένα Σύνταγμα που αποτέλεσε προϊόν συμβιβασμού, με μεικτό κοινοβουλευτικό σύστημα βάσει του οποίου ο πρόεδρος θεωρητικά δεν διατηρούσε παρά μόνο μερικά προνόμια στους τομείς της διπλωματίας και της εθνικής ασφάλειας.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend