Βιετνάμ: Τα εργοστάσια κλείνουν όσο η πανδημία καλπάζει

Το Βιετνάμ σαρώνεται από ένα ισχυρό πανδημικό κύμα, αναγκάζοντας την Nike να σταματήσει τη παραγωγή στα εργοστάσια.

Η μετάδοση του SARS-CoV-2 στο Βιετνάμ και ειδικά στους μαζικούς εργασιακούς χώρους, όπως τα εργοστάσια, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις διεθνοποιημένες και κατακερματισμένες γραμμές παραγωγής των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.

Η Nike κατασκευάζει τα μισά της παπούτσια στο Βιετνάμ και οι υγειονομικές εξελίξεις στο Βιετνάμ ενδεχομένως να της προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα. Παράλληλα, στο Βιετνάμ διατηρούν εργοστάσια παραγωγής εταιρείες όπως Samsung, η Apple και η Puma. Οι παραπάνω εταιρείες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεαστούν από την τρέχουσα υγειονομική τάση.

Μία βιετναμέζικη εργολαβική εταιρεία ονόματι Pou Chen Corp, που κατασκευάζει παπούτσια τόσο για την Adidas, όσο και την Nike και αποτελεί από τον μεγαλύτερο εργολάβο στην κατασκευή αθλητικών παπουτσιών, σταμάτησε τις δραστηριότητες της στο εργοστάσιο Βιετνάμ για δέκα μέρες. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι ο μεγαλύτερος εργασιακός χώρος της χώρας και απασχολεί 56.000 εργαζομένους ενώ η Nike μόνο απασχολεί 450.000 εργαζομένους στο Βιετνάμ (το 80% εξ’ αυτών είναι γυναίκες).

Η παγκοσμιοποίηση είναι γυμνή

Η πανδημία ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μία διαδικασία άυλη αλλά υλική. Οι βιομηχανίες που έχουν απλωθεί σε όλο τον πλανήτη ώστε να μειώσουν τα παραγωγικά τους κόστη και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, τώρα βρίσκονται εκτεθειμένες στο έλεος της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, άλλοι κλάδοι όπως ο τουρισμός δέχθηκαν ισοδύναμο αν όχι μεγαλύτερο πλήγμα από τη πανδημία. Κατά συνέπεια, η πανδημία δεν έχει τελειώσει όπως λένε κάποιοι, είναι εδώ και επιμένει. Αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν θα είναι κανένας ασφαλής, διακήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και είχε απόλυτο δίκαιο. Μόνο που η ασφάλεια δεν είναι μόνο υγειονομική, είναι και εμπορική, είναι και διατροφική, είναι και ενεργειακή.

Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το BBC

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Documento

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend