Βουλή: Προς ψήφιση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύγκρουση κορυφής για το τζογάρισμα των εισφορών (live)

Κορυφώνεται σήμερα η σύγκρουση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση και «τζογάρει» με τις εισφορές των ασφαλισμένων, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Από μία κλωστή θα κρέμεται πλέον το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς η ιδιωτικοποίησή του με το προς ψήφιση νομοσχέδιο το καθιστά έρμαιο κάθε καπιταλιστικής κρίσης, ενώ παράλληλα το κόστος είτε της μετάβασης στο νέο σύστημα είτε της οικονομικής κρίσης θα επιβαρύνει την οικονομία επαναφέροντας τον κίνδυνο των Μνημονίων, όπως σημειώνει ηΑυγή.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (με κόστος μετάβασης 70 δισ. ευρώ) που ψηφίζει αργά σήμερα η Ν.Δ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε το νομοσχέδιο στη συζήτηση της Τετάρτης, ενώ σήμερα τη σκυτάλη θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: Πλήγμα για όλους

«Πλήττει τους πάντες» το νομοσχέδιο, τόνισε χθες, Τετάρτη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφερόμενη στους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους που δεν θα ξέρουν τι σύνταξη θα λάβουν, στους νέους των οποίων οι εισφορές τζογάρονται και συνολικά στην κοινωνία, που θα καλύψει «ένα υπέρογκο κόστος μετάβασης». Η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι:

* Το ασφαλιστικό κατέστη βιώσιμο έως το 2070 χάρις στον νόμο Κατρούγκαλου του 2016, όπως επιβεβαιώθηκε και από το European Ageing Group του 2018. Το 2020 ο Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε δύο μελέτες που επιβεβαίωναν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Μάλιστα τη μία μελέτη βιωσιμότητας υπέγραφε ο νυν υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, γεγονός που θέτει «ζήτημα αξιοπιστίας και ανακολουθίας της κυβέρνησης».

* Κόστος μετάβασης: Η κυβέρνηση έκανε έναν «συμβιβασμό» με τους θεσμούς και «έβαλαν χέρι στο κοινωνικό μέρισμα», δηλαδή στο 0,5% του ΑΕΠ που ήταν για τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Μέχρι το 2025, όπως λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, 900 εκατομμύρια δεν θα πηγαίνουν στους χαμηλοσυνταξιούχους» αποκάλυψε επισημαίνοντας ότι «μία βίαιη αναδιανομή ξεκινάει άμεσα εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων».

* Μετά το 2040 θα υπάρξει επιβάρυνση του δημοσίου χρέους κατά 49%.

* Οι εισφορές των νέων γίνονται αντικείμενο ρίσκου και τζογαρίσματος.

Χατζηδάκης: Κύμα μύθων

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα μύθων» αντέδρασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ισχυριζόμενος ότι «ακόμα και στραβά να πάνε τα πράγματα με τις επενδύσεις, με εγγύηση του κράτους θα πάρουν τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό. Τι τζόγος είναι αυτός; Να πάμε να καταθέσουμε την ευρεσιτεχνία!».

«Το μοντέλο και το όραμά μας είναι να προχωρήσουμε όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Δανία και όχι όπως οι χώρες της Αφρικής και της ανατολικής Ευρώπης» υποστήριξε, ενώ για το κόστος μετάβασης ανέφερε ότι υπάρχει έλλειμμα 56 δισ. ευρώ σε βάθος 50ετίας και κέρδος 50 δισ. ευρώ στον ίδιο χρονικό ορίζοντα, άρα το συνολικό έλλειμμα είναι 6 δισ. ευρώ σε βάθος 50ετίας, που επιμερίζεται σε 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σκουρλέτης: Κόστος μετάβασης 70 δισ.

«Από το 1970 μέχρι το 2007 κατέρρευσαν 124 επιχειρήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα» υπενθύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικής ανασφάλειας. Η σύλληψη είναι απλή, αλλά και τζογαδόρικη ταυτόχρονα» σημείωσε αναφέροντας ότι το κόστος μετάβασης θα είναι 70 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση, πρώτον, υπονομεύει το δημόσιο σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης, δεύτερον, διευρύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, τρίτον, δεν θεραπεύει τη δημογραφική απειλή στο ασφαλιστικό σύστημα, τέταρτον, πυροδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ηλικιακό ρατσισμό ξεκάθαρα και, πέμπτον, οδηγεί σε μια σύνταξη 25% με 35% χαμηλότερη από εκείνη που καταβάλλεται με βάση το σημερινό καθεστώς» τόνισε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Μουλκιώτης.

«Μαζεύετε τα λεφτά των εργαζόμενων και τα τζογάρετε στο χρηματιστήριο. Χρηματοδοτείτε το κεφάλαιο για να βγάλει κέρδη χωρίς να εγγυάστε τίποτε στην πραγματικότητα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προειδοποιώντας ότι θα χαθούν οι εισφορές: «Γιατί βάζετε ρίσκο μικρό, μεσαίο και μεγάλο, αφού δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος; Καλά, πού ζούμε, σε άλλον πλανήτη, ή νομίζετε ότι ο καπιταλισμός δεν θα έχει κρίσεις καινούργιες και χειρότερες;».

«Όλοι εσείς, οι μνημονιακοί, τσαλακώσατε την αγορά εργασίας υπέρ των ολιγαρχών χωρίς σύνορα και των επιταγών τους για δήθεν ανταγωνιστικότητα. Τι φέρατε; Απορρύθμιση και δραματική μείωση των πραγματικών μισθών. Αυτά φέρατε όλοι σας, και οι τρεις, μονίμως υψηλά ποσοστά ανεργίας, χαμηλότερες πραγματικές απολαβές και άρα διαρκώς λιγότερες εισφορές» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Οι λιγότεροι κέρδισαν την ψηφοφορία σε ένα ρεσιτάλ αντισυνταγματικότητας

Η επιλογή της ψηφοφορίας δι’ εκπροσώπων στη Βουλή, την ώρα που υστερούσε αριθμητικά η κυβερνώσα παράταξη, προκάλεσε την αντίδραση του τέως προέδρου Νίκου Βούτση, που επεσήμανε τόσο την παραβίαση του κανονισμού του Κοινοβουλίου, όσο και την απαξίωση και περιφρόνηση της ίδιας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας

Με 17 παρόντες και 48 απόντες βουλευτές της Ν.Δ. η κυβέρνηση πέρασε χθες στη Βουλή ως συνταγματικό το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο η δεξιά συμμαχία της Ν.Δ. με την Ελληνική Λύση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι είναι αντισυνταγματικό και το ΜέΡΑ25 απείχε.

Μάλιστα ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συμπόρευση με το κόμμα του Βελόπουλου σημειώνοντας ότι «ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης τουλάχιστον φρέναραν και δεν συμπορεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την τυφλή κριτική».

Βούτσης: Απαξίωση της Βουλής

Η ψηφοφορία διά των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, και όχι δι’ εγέρσεως των βουλευτών, προκάλεσε την αντίδραση του τέως προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, που τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μία προφανή απαξίωση και περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» και επεσήμανε ότι αυτού του είδους η ψηφοφορία είχε επιλεγεί σε άλλη φάση της πανδημίας.

«Δεν είναι δυνατόν, όταν είναι παρόντες από τα άλλα κόμματα όλοι σχεδόν ή το 90% των συναδέλφων που έχουν δικαίωμα, τα κόμματα να έχουν μέσα στην Ολομέλεια -από πλευράς της πλειοψηφίας- 17 παρόντες και να γίνεται επίκληση της δεδηλωμένης σε μια εντελώς πέραν του Κανονισμού διαδικασία» τόνισε.

Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, υπογράμμισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παραβιάζει το άρθρο 22 παρ. 5 του συντάγματος, με το οποίο ορίζεται ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως ο νόμος ορίζει. «Έρχεστε να θίξετε τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης, που ακριβώς θέτει ότι δεν μπορεί το κομμάτι που είναι υποχρεωτικό, δηλαδή η κύρια και επικουρική ασφάλιση, να μπαίνει κάτω από το ρίσκο και την αβεβαιότητα» επεσήμανε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επιχείρημα του Κωστή Χατζηδάκη ήταν ότι το ταμείο που ιδρύεται, το ΤΕΚΑ, ανήκει στο Δημόσιο. «Ακόμα και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει ότι δεν είναι βέβαιο καν αν θα είναι ένας φορέας που εντάσσεται στους φορείς του γενικού κράτους της κυβέρνησης» σημείωσε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Απέναντι στη συνταγματική επιταγή ότι η επικουρική και κοινωνική ασφάλιση πρέπει να είναι δημόσια, υποχρεωτική, να παρέχεται από το κράτος ή από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, έχουμε μία, με τρικ, παραβίαση αυτών των συνταγματικών κατευθύνσεων» υπογράμμισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης.

«Τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο παρερμηνεύετε, όσο και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και κυρίως το Ελεγκτικό Συνέδριο λένε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό» ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας. «Θεωρούμε προδήλως προσχηματική την ένσταση» επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μνημονιακές πολιτικές, είπε από το ΜέΡΑ25 ο Κλέων Γρηγοριάδης.

(ΠΗΓΗ : https://left.gr  )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend