Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών / Καρντ και Άνγκριστ-Ίμπενς κέρδισαν την διάκριση

Βραβεύτηκαν για τα οικονομικά που αφορούν την εργασία, καθώς και την μεθοδολογική πρόοδο στην ανάλυση των αιτιωδών σχέσεων που διέπουν την οικονομία.

Ανακοινώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας τα ονόματα των οικονομολόγων που θα μοιραστούν φέτος το βραβείο Νόμπελ για τα οικονομικά.

Πρόκειται για τον καναδικής καταγωγής Ντέιβιντ Καρντ σε σχέση με την προσφορά του στα οικονομικά της εργασίας, καθώς και το δίδυμο των Αμερικανών Τζόσουα Άνγκριστ (ισραηλινής καταγωγής) και Γκουίντο Ίμπενς (ολλανδικής καταγωγής) που εισέφεραν μείζον έργο στην μεθοδολογία της ανάλυσης αιτιωδών σχέσεων.

Οι τρεις οικονομολόγοι «μας έφεραν νέες ιδέες σχετικά με την αγορά εργασίας και έδειξαν ποια συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από φυσικά πειράματα σε όρους αιτίων και συνεπειών … Η προσέγγισή τους επεκτάθηκε σε άλλους τομείς και έφερε επανάσταση στην εμπειρική έρευνα», υπογράμμισε η επιτροπή.

Όπως αναφέρει σε σχετικό θέμα του το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χάρη σε «φυσικά πειράματα», ο Ντέιβιντ Καρντ, ο οποίος γεννήθηκε το 1956, ανέλυσε τα αποτελέσματα του ελάχιστου μισθού, της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας. Τιμήθηκε «για τις εμπειρικές συνεισφορές του στην οικονομία της εργασίας» με το μισό βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (990.000 ευρώ). «Οι μελέτες του στην αρχή των ετών του 1990 έθεσαν σε αμφισβήτηση τα στερεότυπα, πράγμα που οδήγησε σε νέες αναλύσεις και σε νέες προοπτικές», υπογράμμισε η επιτροπή του Νόμπελ.

Τα αποτελέσματα των ερευνών του υπογράμμισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν επιφέρει απαραίτητα μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας. Το άλλο μισό του βραβείου μοιράζονται οι Τζόσουα Άνγκριστ, 61 ετών, και ο Γκουίντο Ίμπενς, 58 ετών, «για τις μεθοδολογικές συνεισφορές τους στην ανάλυση των σχέσεων αιτίου αιτιατού». Στα μέσα των χρόνων του 1990 πραγματοποίησαν μεθοδολογικές προόδους επιτρέποντας να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα για τα αίτια και τα αποτελέσματα που μπορούν να αντληθούν από τα φυσικά πειράματα, για παράδειγμα όσον αφορά την εκπαίδευση.