Γαλλία: Κλειστά σχολεία σήμερα – Οι δάσκαλοι απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τα πρωτόκολλα Covid

Κλειστά ήταν σήμερα τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, καθώς οι δάσκαλοι προχώρησαν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κλειστά ήταν σήμερα τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, καθώς οι δάσκαλοι προχώρησαν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Περίπου το 75% των δασκάλων δημοτικού και το 62% των καθηγητών γυμνασίου-λυκείου εκτιμάται πως συμμετείχαν στην απεργία, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας, όπως σημειώνουν οι ίδιες οι συνδικαλιστικές ενώσεις, αν και το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας από την πλευρά του παρουσιάζει αισθητά πιο χαμηλά ποσοστά συμμετοχής (38,5% μεταξύ των δασκάλων και 24% μεταξύ των καθηγητών).

Σε κάθε περίπτωση, τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για «μια από τις μεγαλύτερες απεργίες εκπαιδευτικού προσωπικού που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία».

Δάσκαλοι και καθηγητές διαμαρτύρονται για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας που κόμισε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν προηγήθηκε η απαιτούμενη διαβούλευση με συμμετοχή των ιδίων των διδασκόντων που ενημερώνονται κάθε φορά την «τελευταία στιγμή» για τα πρωτόκολλα και τις αλλαγές σε αυτά. Επιπλέον, κατηγορούν την κυβέρνηση πως έχει αντιμετωπίσει το διδακτικό προσωπικό με «απαξία» και «περιφρόνηση».

Σημειώνεται πως μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε παρουσιάσει ως «μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Γαλλίας» το γεγονός ότι κατάφερε να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία μέσα στην πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Ο ίδιος υπερασπίστηκε την εν λόγω επιλογή ως «σωστή», ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε με δηλώσεις του και ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ.
Το 2022 δεν ξεκίνησε ωστόσο «καλά» λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, με τα κρούσματα από την αρχή της χρονιάς να αυξάνονται και περίπου 10.000 σχολικές τάξεις να κλείνουν ακριβώς λόγω αυτής της αύξησης των κρουσμάτων.

Σημειώνεται, δε, πως οι κανόνες και τα πρωτόκολλα έχουν όντως αλλάξει «πολλές φορές» από την αρχή της χρονιάς.

Ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, όπως η FCPE, «συμμετείχαν» με τον τρόπο τους κι αυτές στη σημερινή απεργία καλώντας τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους σπίτι σήμερα.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε όμως δημόσια και η Βαλερί Πεκρές, η υποψήφια του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων για τη γαλλική προεδρία στις εκλογές της Άνοιξης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει με τις επιλογές της προκαλέσει «χάος» και «σύγχυση».

 

ΠΗΓΗ : https://www.kathimerini.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend