Γαλλία: Ο Μακρόν αφήνει ανεξέλεγκτη την αστυνομική βία

Το νέο πρωτόκολλο της κυβέρνησης Μακρόν δείχνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει επιλέξει να μετατρέψει τη βίαιη αστυνομική καταστολή σε νέα πραγματικότητα.

Η αστυνόμευση των διαδηλώσεων στη Γαλλία έχει γίνει τόσο απροκάλυπτα κατασταλτική που ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει τις πρακτικές των αστυνομικών αρχών. Το νέο πρωτόκολλο της κυβέρνησης Μακρόν δείχνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει επιλέξει να μετατρέψει τη βίαιη αστυνομική καταστολή σε νέα πραγματικότητα.

Στο αποκορύφωμα του κινητοποιήσεων των «Πράσινων Γιλέκων» στα τέλη του 2018 και το 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε προειδοποιήσει την γαλλική κυβέρνηση για τον κίνδυνο από την παράνομη χρήση σφαιρών από καουτσούκ, οι οποίες οδήγησαν τελικά στον ακρωτηριασμό δεκάδων διαδηλωτών. Η Μισέλ Μπατσελέ, Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην πρόεδρος της Χιλής, απηύθυνε αιχμηρή έκκληση στη γαλλική κυβέρνηση να καταφύγει στον κοινωνικό διάλογο και να σταματήσει να ρίχνει σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Από το 2020 οι μεγάλες διαδηλώσεις έχουν μειωθεί στη Γαλλία ως αποτέλεσμα τόσο των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, όσο και των κατασταλτικών πολιτικών της αστυνομίας. Στις 29 Νοεμβρίου, η αρχή προστασίας των δικαιωμάτων (Défenseur des droits – DDD), της οποίας ο διευθυντής διορίζεται από τον εκάστοτε πρόεδρο, δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την τακτική της αστυνομίας για τον έλεγχο μεγάλου πλήθους και διαδηλώσεων «Ο τρόπος με τον οποίο οι Γάλλοι θεσμικοί παράγοντες βλέπουν τις κινητοποιήσεις είναι έντονα συγκρουσιακός», αναφέρεται στη έκθεση, με την αρμόδια αρχή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρηξη της αστυνομικής βίας και την κουλτούρα της βίας που αναπτύσσεται στους κόλπους των αστυνομικών αρχών.

Η έκθεση βασίστηκε στα συμπεράσματα μιας ανεξάρτητης επιτροπής που δημοσίευσε τα πορίσματά της τον Ιούλιο του 2021. Συγκρίνοντας τις γαλλικές τακτικές ελέγχου του πλήθους με εκείνες που εφαρμόζουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες που συνέταξαν τον φάκελο παρατήρησαν ότι αποτελεί κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια οι γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις να «θεωρούν τους διαδηλωτές ως βίαια στοιχεία από τη φύση τους». Το νέο αστυνομικό πρωτόκολλο SNMO προβλέπει εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων, δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως τα drones, την άμεση σύλληψη ύποπτων ατόμων, την παγίδευση διαδηλωτών και την άσκηση βίας.

Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την έκρηξη της αστυνομικής βίας, ούτε για όσα αναφέρουν οι παραπάνω εκθέσεις.

Πηγή: www.rosa.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend