Γερμανία: Kυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους επιδιώκει ο νικητής των εκλογών Σολτς

Απρόβλεπτες και δύσκολες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο πρώτος Σολτς επιδιώκει συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ενώ γερμανικά μέσα μεταδίδουν ότι ο Λάσετ, που επιβεβαίωσε χθες ότι διεκδικεί καθαρή εντολή, τώρα δείχνει να κάνει πίσω

Επίπονη και, πιθανότατα, μακρόχρονη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία μετά την νίκη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με 25,7% και την ηχηρή ήττα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), που ποτέ δεν είχαν βρεθεί κάτω από το 30% αλλά τώρα συγκέντρωσαν το 24,1% σημειώνοντας πτώση κατά 8,9%.

 

Το SPD αρχίζει λοιπόν σήμερα τις διαβουλεύσεις με στόχο να επιτευχθεί τριμερής συμμαχία πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να ηγηθεί της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά από το 2005.

Ο νυν υποψήφιος για την καγκελαρία και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ έκανε λόγο για ξεκάθαρο μήνυμα στους συντηρητικούς να περάσουν στην αντιπολίτευση έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, γιατί οι ψηφοφόροι ενίσχυσαν τρία κόμματα – του Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP).

Βήμα πίσω από τον Λάσετ

Αρχικά και τα δύο μεγάλα κόμμα δήλωσαν έτοιμα να διεκδικούν την εντολή τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Όλαφ Σολτς να τονίζει ότι την έχει λόγω του αποτελέσματος, που τον έφερε πρώτο με ανεβασμένα ποσοστά, και τους Χριστιανοδημοκράτες να υποστηρίζουν ότι έχουν την ευκαιρία να την λάβουν βάσει των μαθηματικών υπολογισμών των εδρών, παρά

Όμως, τώρα ο Αρμιν Λάσετ του CDU δείχνει να κάνει πίσω, γράφει το Spiegel, παραπέμποντας σε αντίστοιχες πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει η Bild και η Welt, καθώς ο ίδιος διέψευσε σε κομματική συνάντηση την εντύπωση που ο ίδιος δημιούργησε ότι είχε λάβει «καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».

Πάντως, το γερμανικό περιοδικό γράφει πως εν μέσω έντονης κριτικής και σε βαριά ατμόσφαιρα, μετά από πολύ κριτική, το ανώτατο κομματικό όργανο των Χριστιανοδημοκρατών έδωσε την έγκριση του στον Λάσετ να κάνει διερευνητικές επαφές με Πράσινους και Φιλελεύθερους.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών αναφέρθηκε σε μια ιστορική ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους «Τώρα όλα εξαρτώνται από το ποιος μπορεί να συγκροτήσει μια συμμαχία» είπε ο Πολ Ζέμιακ, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι για το CDU υπάρχουν ακόμα πιθανότητες.

Περιέγραψε το αποτέλεσμα ως πικρό, αλλά είπε, «υπάρχουν δυο σενάρια στη Βουλή» με βάση τους μαθηματικούς υπολογισμούς, η συμμαχία «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) ή συνασπισμός μεταξύ του SPD, του FDP και των Πρασίνων.

«Ρυθμιστές» οι μικροί – Tα σενάρια

Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, η διερεύνηση για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που κατέληξε σε «μεγάλο συνασπισμό», διήρκησε έξι μήνες λόγω της απόφασης των Φιλελεύθερων να αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενοι από τις συνομιλίες.

Σε κάθε περίπτωση, άγνωστο παραμένει πότε θα μπορέσει να οριστεί ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ, την απόφαση για τον οποίο θα πάρει η Βουλή, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν. Γιατί αυτή τη φορά η πλειοψηφία είναι ιδιαίτερα περίπλοκο να σχηματιστεί, διότι θα πρέπει να συμμετάσχουν τρία κόμματα -κάτι που έχει να γίνει από τα χρόνια του 1950- λόγω του κατακερματισμού των ψήφων.

Με τα σημερινά δεδομένα όλα είναι ρευστά στην Μπούντεσταγκ, η οποία θα έχει αριθμό ρεκόρ 735 βουλευτών, δηλαδή 137 περισσότερους απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Και όλα θα εξαρτηθούν συνεπώς από την βούληση δύο μικρών κομμάτων

Το SPD, με 206 βουλευτές, θα μπορούσε έτσι να συμμαχήσει με τους Πράσινους, που ήρθαν τρίτοι στην ψηφοφορία με 14,8% (118 βουλευτές) και τους φιλελεύθερους του FDP, που συγκέντρωσαν 11,5% (92 βουλευτές). Εναλλακτικά, οι συντηρητικοί (196 έδρες) θα μπορούσαν να κυβερνήσουν με τους Πράσινους και το FDP.

Ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε εξάλλου χθες πως θα ήταν «επιθυμητό» για το κόμμα του και τους οικολόγους «να συζητήσουν κατ’ αρχάς μεταξύ τους» πριν αποφασίσουν αν θα συμμαχήσουν με τους συντηρητικούς ή με τους σοσιαλδημοκράτες.

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν επίσης από χθες βράδυ ότι θα ξεκινήσουν συνομιλίες με το FDP για να βρουν πεδία συμβιβασμού πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το SPD ή τους συντηρητικούς.

Οικολόγοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν περισσότερη πολιτική συγγένεια για την επίτευξη συμμαχίας, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μία συμμαχία με τους συντηρητικούς, παρά με την κεντροαριστερά.

Στο πλαίσιο του σεναρίου σχηματισμού κυβέρνησης SPD/Πρασίνων/FDP, το υπουργείο των Εξωτερικών ενδεχομένως να δοθεί στους Πράσινους, όπως έγινε με τον Γιόσκα Φίσερ στην προηγούμενη συμμαχίας τους με το SPD, ενώ το FDP δεν έχει μάτια παρά για το υπουργείο Οικονομικών.

Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει με θέρμη την θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο στόχος αυτός έχει την υποστήριξη των Πρασίνων, αλλά απορρίπτεται από τα CDU/CSU και FDP. Οι Πράσινοι επιδιώκουν επίσης μαζική επεκτατική πολιτική για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Βερολίνο και Βαυαρία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές υπό τον Μάρκους Σέντερ κατέγραψαν στη Βαυαρία το χειρότερο ποσοστό τους από το 1949. Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και στις 46 εκλογικές περιφέρειες του κρατιδίου, το CSU κατέγραφε ποσοστό 31,7% δηλαδή είχε απώλειες περίπου 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2017 (τότε είχε αποσπάσει ποσοστό 38,8%).

Αντίθετα το SPD, βελτίωσε στη Βαυαρία την επίδοση του κατά 3 μονάδες (18,0% τώρα και 15,3% το 2017), ενώ οι Πράσινοι  βρέθηκαν στη τρίτη θέση με 14,1% (9,8% το 2017).

Όσον αφορά στην γερμανική πρωτεύουσα, αυτή αναμένεται να αποκτήσει την πρώτη της γυναίκα δήμαρχο, την Φραντσίσκα Γκίφαϊ, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που εξασφάλισε το 21,4%. Οι Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν 18,1% στις περιφερειακές αυτές εκλογές και η Αριστερά 14,0%, ενώ το ακροδεξιό AfD έλαβε 8,0% και το FDP 7,1%.

Ένας τρικομματικός συνασπισμός είναι η μόνη λύση που διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα, επομένως πιθανότατα το κρατίδιο του Βερολίνου θα συνεχίσει να κυβερνάται από συνασπισμό SPD-Πρασίνων-Αριστεράς.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr)