Γλυκά Νερά / Συγκέντρωση στα μαύρα και με κεριά στο Σύνταγμα για τη γυναικοκτονία

Να μπει ο όρος «γυναικοκτονία» στο Ποινικό Δίκαιο, ζητά ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα το Σάββατο19 Ιουνίου, στις 19:30 το βράδυ καλεί ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Η συγκέντρωση γίνεται για τη δολοφονία της Καρολάιν «που ήθελε να φύγει και δεν πρόλαβε». Στο κάλεσμα αναφέρεται ότι η συγκέντρωση θα γίνει «στα μαύρα και με κεριά».

Στη ίδια συγκέντρωση καλούν επίσης Φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες γυναικών και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Τομέας Δικαιωμάτων στην ανακοίνωση του τονίζει ότι ακόμα μία γυναίκα, μια θηλυκότητα δολοφονημένη. «Τι θα πεις; Τι θα κάνεις; Όσο κι αν προσπαθήσεις να διαπαιδαγωγήσεις το παιδί σου μακριά από στερεοτυπικά μοντέλα συμπεριφορών θα έρθει η πραγματικότητα να ακυρώσει όλους τους κόπους σου και η πολιτεία να επισφραγίζει»

Υπογραμμίζει ότι οι δολοφονημένες, όλες άγρια και προμελετημένα, ήταν γυναίκες που προσπάθησαν κάτι απλό και αυτονόητο: «να κάνουν χρήση του δικαιώματος στην άρνηση. Στο «όχι» σε ερωτική συνεύρεση, στο «όχι» στην συζυγική/συντροφική στέγη. Εκδήλωσαν την επιθυμία για άλλη ζωή, για άλλη συμπεριφορά, στο σπίτι, στους χώρους δουλειάς, στις αμοιβές, στον έρωτα, στις σχέσεις. Οι γυναικοκτόνοι είναι ο σύντροφος, ο σύζυγος, πρώην ή νυν»

Ζητά μάλιστα να μπει ο όρος «γυναικοκτονία» στο Ποινικό Δίκαιο, κάτι που ζητά και το Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία, «ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τα θύματα». Καθώς όπως τονίζει «ο όρος γυναικοκτονία, υποκινεί  σε αγώνες για μια κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή, που δεν θα ανέχεται την έμφυλη ανισότητα και βία και δεν θα έχει χώρο γι’ αυτού του είδους τα φαινόμενα, σύμφωνα και με τη Διακήρυξη της Βιέννης του ΟΗΕ του 2013»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του  Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

Ακόμα μία γυναίκα, μια θηλυκότητα δολοφονημένη. Τι θα πεις; Τι θα κάνεις; Όσο κι αν προσπαθήσεις να διαπαιδαγωγήσεις το παιδί σου μακριά από στερεοτυπικά μοντέλα συμπεριφορών θα έρθει η πραγματικότητα να ακυρώσει όλους τους κόπους σου και η πολιτεία να επισφραγίζει.

Να βγούμε κρατώντας κεριά, βουβές σαν τις δολοφονημένες, τις βιασμένες, τις ευνουχισμένες, τις κακοποιημένες, φορώντας μαύρα σαν τον λεκέ που αφήνουν οι αδικοχαμένες ζωές καθώς η μία σωριάζεται πάνω στην άλλη.

Όσο διαμαρτυρόμαστε σιωπηλά, κομψά, πολιτισμένα αλλά σιωπηρά ανεχόμαστε, μόνον θυμός θα μαζεύεται.

Η πολιτεία γαλουχεί την κοινωνία να ποδοπατά γυναίκες και θηλυκότητες.

Η πολιτεία επιδιώκει ύπουλα να απομακρυνθεί η κοινωνία από διεθνείς συμβάσεις, όταν υπάρχουν σκέψεις να αφαιρεθεί ο όρος «βιασμός» από το σεξ χωρίς συναίνεση.

Η πολιτεία επιδιώκει να χειραγωγήσει και να ελέγξει τη γυναίκα στηρίζοντας συνέδρια υπέρ του ελέγχειν και επιχειρείν με την μήτρα της και τα ωάριά της.

Η πολιτεία μας πληροφορεί ότι ο κακοποιητής σύζυγος μπορεί να είναι καλός πατέρας και προχωρά σε υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Η πολιτεία κινείται νωχελικά σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, σε κάθε είδους κακοποίηση που το θύμα είναι γυναίκα, θηλυκότητα, παιδί.

Η πολιτεία επιτρέπει και γι’ αυτό η κοινωνία ανέχεται.

Η πολιτεία είναι η προσωποποίηση της πατριαρχίας και η κοινωνία, το θηλυκό μέρος της σχέσης. Που χαίρεται, λυπάται, θυμώνει με την άδεια του συζύγου, του συντρόφου της.

Οι δολοφονημένες, όλες άγρια και προμελετημένα, ήταν γυναίκες που προσπάθησαν κάτι απλό και αυτονόητο: να κάνουν χρήση του δικαιώματος στην άρνηση. Στο «όχι» σε ερωτική συνεύρεση, στο «όχι» στην συζυγική/συντροφική στέγη. Εκδήλωσαν την επιθυμία για άλλη ζωή, για άλλη συμπεριφορά, στο σπίτι, στους χώρους δουλειάς, στις αμοιβές, στον έρωτα, στις σχέσεις. Οι γυναικοκτόνοι είναι ο σύντροφος, ο σύζυγος, πρώην ή νυν.

Όλες, όλοι, όλα στον δρόμο μέχρι η πολιτεία να επιδείξει και να αποδείξει τον σεβασμό με νομοθετήματα, με πράξεις.

Να μπει ο όρος «γυναικοκτονία» στο Ποινικό Δίκαιο. Ορατότητα – Δικαιοσύνη – Ισονομία – Ισότητα.

Στο Σύνταγμα, το Σάββατο 19/6/2021 ώρα 7:30μμ στα μαύρα και με κεριά. Για την Καρολάιν που ήθελε να φύγει και δεν πρόλαβε.

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Η Αυγή