Γονικές παροχές: Ποιος κερδίζει πραγματικά από το αφορολόγητο στις 800.000 ευρώ

Ένα σημαντικό μέτρο για τις γονικές παροχές βάζει σε εφαρμογή άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Επί της ουσίας μικρές, μεσαίες και μεγάλες περιουσίες θα περάσουν από τους γονείς στα παιδιά χωρίς φόρο.

Οι μικρές και μικρομεσαίες περιουχίες δεν θα έχουν καμία διαφορά. Έτσι και αλλιώς υπήρχε αφορολόγητο στις γονικές παροχές. Και το ίριο ήταν στις 150.000 ευρώ. Αν κάποιος θεωρεί μικρομεσαίο ή μεσαία τάξη κάποιον που έχει περιουσία 150.000 ευρώ είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα. Το δεδομένο είναι ότι όσοι έχουν περιουσία μέχρι 150.000 ευρώ δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το νέο μέτρο.

Με το ισχύον καθεστώς, για ένα ακίνητο 300.000 ευρώ που περνούσε από τον πατέρα στον γιο ή στην κόρη, ο φόρος ήταν 1.500 ευρώ.

Σήμερα, με το αφορολόγητο στις 800.000 ευρώ δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τίποτα.

Το νέο μέτρο για τις γονικές παροχές είναι ανά πρόσωπο. Άρα σε μια οικογένεια με δύο παιδιά ο πατέρας μπορεί να μεταβιβάσει χωρίς φόρο κινητή και ακίνητη περιουσία αξίας 1,6 εκατ. ευρώ στα δύο παιδιά του. Το ίδιο ποσό μπορεί να μεταβιβάσει και η μητέρα. Δηλαδή συνολική, μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να μεταβιβάσει 3,2 εκατ. ευρώ χωρίς φόρο. Αυτοί είναι πραγματικά κερδισμένοι από το νέο καθεστώς…

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει περιουσία έως 150.000 ευρώ.

Είναι το 87% των φορολογουμένων που κάνουν δήλωση Ε9, ενώ υπάρχουν και 530.000 φορολογούμενοι χωρίς ακίνητη περιουσία.

(ΠΗΓΗ : https://www.ieidiseis.gr)