Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στο OPEN ο Νίκος Καπραβέλος, τρεις είναι οι παράγοντες για την «έκρηξη» των θανάτων και συγκεκριμένα η μετάλλαξη Δέλτα, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά οι αδυναμίες του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Εν ολίγοις από τους τρεις αυτούς παράγοντες η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει μόνο στα νοσοκομεία και επέλεξε να μην το κάνει.

«Χάνονται άδικα ζωές γιατί η νόσος αυτή μπορούσε να προβλεφθεί και να είχαμε καλύτερη οργάνωση στο ΕΣΥ. Έχουμε αυξήσει τις κλίνες αλλά δεν έχουμε προσωπικό να στελεχώνει τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Η θνητότητα αυξάνει με το λειψό προσωπικό στα νοσοκομεία».

Όπως εξήγησε για μια ακόμα φορά υπάρχουν προϋποθέσεις λειτουργίας για τις ΜΕΘ και χάθηκαν άδικα άνθρωποι γιατί όπως είπε «δεν είχαμε προσωπικό να τους βοηθήσει».

Ο Νίκος Καπραβέλος αναφέρθηκε ακόμα στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ αλλά και εντός ΜΕΘ που δεν έχουν στελεχωθεί με τους ασθενείς να δίνουν μάχη για τη ζωή «χωρίς να έχουν δίπλα τους το κατάλληλο προσωπικό». «Πώς να μην αυξηθεί ο αριθμός θανάτων;», αναρωτήθηκε.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την 18κλινη ΜΕΘ στο Παπανικολάου που έγινε με δωρεά και ακόμα δεν έχει στελεχωθεί. «Από τις 10 θέσεις που χρειάζονται 5 αποδέχθηκαν τον διορισμό τους. Το υπουργείου Υγείας κωλυσιεργεί και ακόμα δεν έχουν έρθει οι διορισμοί για τους άλλους πέντε γιατρούς που είναι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία της μονάδας».

Ο Νίκος Καπραβέλος έκανε δραματική προειδοποίηση για πολύ μεγάλο μεγάλο αριθμό θανάτων τις επόμενες μέρες, επισημαίνοντας πως είμαστε στο ίδιο έργο θεατές καθώς το κύμα της πανδημίας δεν έχει κοπάσει ακόμα.

Το 15% των νοσηλευόμενων χάνει τη ζωή του από κορωνοϊό επεσήμανε ο Νίκος Καπραβέλος, προβάλλοντας την τραγική πρόβλεψη ότι «θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων τις επόμενες μέρες».

Παράλληλα επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συνύπαρξη των δυο στελεχών, της Δέλτα και της Όμικρον. Το πρόβλημα όπως είπε είναι ότι η Όμικρον δεν έχει δώσει ακόμα το αποτύπωμά της ενώ η Δέλτα συνεχίζει να δοκιμάζει την αντοχή των νοσοκομείων.

ΠΗΓΗ : https://lapolitica.gr