ΔΕΗ / Ηλεκτροσόκ ΚΑΙ εντός της ΝΔ από το ξεπούλημα

Κώστας Σαββόπουλος

Γαλάζιες διαφωνίες πυροδοτούν οι μεθοδεύσεις εκχώρησης της ΔΕΗ, ενώ στα κεραμίδια ανεβαίνει και η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ

Το νέο success story επιχειρεί να χαράξει η κυβέρνηση στο ανεκτίμητο ασημικό του ενεργειακού πυλώνα της χώρας πριν από το μεγάλο ξεπούλημα.

Εντός της γαλάζιας παράταξης, ωστόσο, καταγράφονται έντονες αντιδράσεις. Τον χορό έσυρε ο Γ. Κύρτσος κάνοντας λόγο για “υψηλού πολιτικού ρίσκου απόφαση της κυβέρνησης”, που “συμπίπτει με νέα ενεργειακή κρίση και τεράστια αύξηση λογαριασμών ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων”.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. προβλέπει “δυσαρέσκεια νοικοκυριών, μικρομεσαίων που θα μεγαλώσει στη διάρκεια του χειμώνα”. Παράγοντες της Ν.Δ. προεξοφλούν μάλιστα ότι η επιφυλακτικότητα και οι ενστάσεις θα καταστούν εμφανείς στη δημόσια σφαίρα και από μέλη της Κ.Ο.

Στα κάγκελα ανεβαίνουν και οι γαλάζιοι συνδικαλιστές. Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ καθιστά σαφές ότι “χωρίς άναρθρες κραυγές και φθηνούς λαϊκισμούς. Με προτάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος της επιχείρησης και των ανθρώπων που την έκαναν τεράστια” θα γίνει “μπροστάρης στους αγώνες». Οι γαλάζιοι συνδικαλιστές θεωρούν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ “επιζήμια για την κοινωνία και την ελληνική οικονομία”.

Η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα που αφορά τη σιωπή του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Από τη στιγμή μάλιστα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι κορυφαίοι υπουργοί επιχειρούν να προσδώσουν διαστάσεις “επενδυτικής επιτυχίας”.

Ασκήσεις εμπαιγμού

Το παραπλανητικό αφήγημα των ενοίκων του Μαξίμου βρίθει γενικεύσεων και συνοψίζεται στα εξής σημεία: “α) Το κράτος διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο. β) Θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό του δικτύου για να προσφέρει τις υπηρεσίες που απαιτούν από μια τέτοια επιχείρηση οι πολίτες”.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι “η αντικατάσταση της ακριβής λιγνιτικής παραγωγής από την πράσινη ενέργεια θα ρίξει τις τιμές” ενώ “θα προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη μέσα από τις επενδύσεις στην τεχνολογία”.

Πάντως, παλιό στέλεχος της Ν.Δ. με βαθιά γνώση στα οικονομικά θέματα επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ότι “η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έρχεται την ώρα που δρομολογείται η μεγάλη διανομή των 32 δισ. του ταμείου ανάκαμψης, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε ενεργειακές επενδύσεις και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας να έχουν πάρει ήδη θέσεις στη συγκεκριμένη αγορά”…

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )