ΔΕΗ / Ξεπούλημα με μεθοδευμένη παραχώρηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου

Συνεχίζεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καθώς η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδιαστικά ότι προχωρά μεν σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως έκανε γνωστό το Υπερταμείο, το Δημόσιο –το οποίο μέχρι στιγμής κατέχει το 51% των μετοχών της Επιχείρησης- πρόκειται να μειώσει τη συμμετοχή του σε μειοψηφικό ποσοστό.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση το Υπερταμείο (κατέχει το 34%) και το ΤΑΙΠΕΔ (έχει το 17%, άθροισμα 51%) σημειώνουν ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό– με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο σκοπό να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές».

Με λίγα λόγια δεν Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ κατά την ΑΜΚ δε θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και ως εκ τούτου το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία. Παράλληλα θα μειωθεί και το ποσοστό των μικρομετόχων ιδιωτών και θεσμικών

Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση του τονίζει ότι η  αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. «Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

Παράλληλα επισημαίνει ότι την ώρα που εντείνεται η ενεργειακή κρίση, με τις τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ.

«Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. «Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό».

«Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει στην ανακοίνωση του ότι «μάς προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)