Δεν βρήκαν υπουργό να συνοδεύσει το Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα !

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο Τετάρτη ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Το γεγονός αυτό όμως δημιούργησε μείζον πρόβλημα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εθιμοτυπικά ο Πρόεδρος ενός ξένου κράτους συνοδεύεται από έναν υπουργό της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης κατά τις επίσημες συναντήσεις του στη χώρα μας.

Κάτι που θα έπρεπε να συμβεί και στη συγκεκριμένη επίσκεψη. Ομως κανείς υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει αυτό το εθυμοτυπικό καθήκον. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε κόλλημα, αν και τον συνάντησε πρόσφατα στα Σκόπια ενώ δεν βρέθηκε ουδείς άλλος. Τελικά, μπροστά στο φόβο εντός διπλωματικού επεισοδίου, βρήκαν τον εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη.

Αυτό αποτελεί μέγιστη προσβολή για τον ηγέτη ενός κράτους που έρχεται για πρώτη φορά επίσημα στην Αθήνα και μάλλον δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στη διπλωματική ιστορία της χώρας. Αλλά με τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που φοβούνται μήπως μαυριστούν στις επόμενες εκλογές από τους φανατικούς ψηφοφόρους τους όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Πενταρόφσκι θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του και θα ακολουθήσει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατ΄ιδίαν συνάντησης των δύο Προέδρων θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Πενταρόφσκι με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το βράδυ, η κ. Σακελλαροπούλου θα παραθέσει, στις 20:00, επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει

(ΠΗΓΗ : https://www.documentonews.gr )