Διάγνωση καρκίνου του προστάτη πριν εμφανιστούν συμπτώματα με νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης

Η πρόληψη σώζει ζωές και στην περίπτωση του ανδρικού πληθυσμού ο τακτικός έλεγχος της υγείας τους, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου RMIT και του νοσοκομείου St Vincent στην Μελβούρνη της Αυστραλίας δημιούργησαν ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο – όπως ισχυρίζονται – είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη σε ασθενείς, πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Η αναφερόμενη διαδικασία πραγματοποιείται μέσω αξονικής τομογραφίας, η οποία συνήθως δεν χρησιμοποιείται λόγω της υψηλής ακτινοβολίας που εκπέμπεται αλλά οι ερευνητές εκπαίδευσαν το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ώστε να αναζητά τις ενδείξεις στις σαρώσεις.

Για να εντοπίσουν τα σημάδια καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα αποτελέσματα αξονικής τομογραφίας ασθενών που ήταν ασυμπτωματικοί με και χωρίς καρκίνο. Στη συνέχεια εκπαίδευσαν το σύστημα σχετικά με το πώς να αναζητά την ασθένεια με βάση αυτά τα αποτελέσματα, καθώς και πού ακριβώς να ψάξουν. Με την πάροδο του χρόνου, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βελτίωσε την ακρίβειά του και μπορούσε να εντοπίσει ακόμη και τις μικρότερες «ανωμαλίες».

Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, ο Ruwan Tennakoon ανέφερε:

Έχουμε εκπαιδεύσει το σύστημα μας για να δούμε τι δεν μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μάτι, με σκοπό να εντοπίσει τον καρκίνο του προστάτη μέσω τυχαίας ανίχνευσης. Είναι σαν να εκπαιδεύεις ένα σκύλο sniffer – μπορούμε να διδάξουμε το σύστημα να βλέπει πράγματα που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, με τον ίδιο τρόπο που ένα σκυλί μπορεί να μυρίζει πράγματα που εμείς δεν μπορούμε

(ΠΗΓΗ : https://www.techgear.gr)

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend