Δικαιοσύνη / «Τυφλή», πλην όμως άδικη για τους συνταξιούχους

Ενώ στα Πρωτοδικεία της χώρας εκδίδονται καθημερινά δεκάδες αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές στα δώρα και τα επιδόματα άδειας του ιδιωτικού τομέα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την προχθεσινή της απόφαση υπήρξε απολύτως ξεκάθαρη βάζοντας “ταφόπλακα” στις διεκδικήσεις 500.000 συνταξιούχων: “Οι περικοπές και οι καταργήσεις στα δώρα των συνταξιούχων που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα είναι συνταγματικές”!

Με άλλα λόγια, η Δικαιοσύνη κρίνει με άλλα μέτρα και σταθμά για τα δώρα και τις αποδοχές των συνταξιούχων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και η απόφαση «βάζει τέλος» στις διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αφορά τον ιδιωτικό τομέα, δικαστικές πηγές θεωρούν δεδομένο ότι απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί προπομπό για ανάλογες μελλοντικές αποφάσεις.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε τη διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα. Βασικό σημείο στο σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν ότι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε και είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι άλλες περικοπές

Πλέον οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις κατά τα μνημονιακά έτη. Επίσης, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα, για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το ενδεκάμηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016.

Όσον αφορά τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει διαφορετικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς θεώρησε ότι οι περικοπές των δώρων και των επιδομάτων καθώς και των κύριων και επικουρικών συντάξεων για όσους λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, είναι αντισυνταγματικές. Και πλέον αναμένεται νέα απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που θα κρίνει εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη του ιδιωτικού τομέα κατά το επίμαχο ενδεκάμηνο (από 10.6.2015 έως 11.5.2016).

Το ενδεκάμηνο

Επίσης, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το ενδεκάμηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν από ένα έτος δόθηκαν αναδρομικά ποσά σε περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους μόνο για περικοπές σε κύριες συντάξεις που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές.  Έτσι, έλαβαν αναδρομικά ποσά μόνο το 30% από τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων της χώρας. Αγωγές που έγιναν στη συνέχεια αφορούν ακριβώς το σκέλος της επικούρησης και των δώρων στον ιδιωτικό τομέα γι’ αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα των ένδεκα μηνών.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)