Δύο Καναδοί απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για τη διευθύντρια της Huawei

Καθώς όλα δείχνουν το το δικαστικό και διπλωματικό σίριαλ που εκτυλίχθηκε γύρω από τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών Huawei, και στο οποίο ενεπλάκησαν Κίνα, ΗΠΑ και Καναδάς, έφτασε τρόπον τινά στο τέλος του.

Η οικονομική διευθύντρια της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, αναχώρησε από το Βανκούβερ όπου βρισκόταν επί σχεδόν τρία χρόνια σε κατ’ οίκον κράτηση, έπειτα από τη συμφωνία που συνήφθη με τις ΗΠΑ, ενώ δύο Καναδοί, ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ, που κρατούνταν στην Κίνα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι δύο Καναδοί συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018 στην Κίνα και κατηγορήθηκαν για κατασκοπία, βαθαίνοντας την άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Οτάβα και στο Πεκίνο, καθώς η σύλληψή τους εκλήφθηκε από τον Καναδά ως μέτρο αντιποίνων των αρχών της Κίνας για τη σύλληψη της Μενγκ κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήθελε να δικαστεί κυρίως για «τραπεζική απάτη».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η δίωξη της Μενγκ θα αναβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 και θα διακοπεί εντελώς εάν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Μία από αυτές είναι να συμμορφωθεί με δήλωση που υπέγραψε ως μέρος της συμφωνίας γεγονός που αποτελεί παραδοχή κάποιων αδικημάτων.

Η δεύτερη στην ιεραρχία του κινεζικού κολοσσού παραδέχθηκε, βάσει των όρων της συμφωνίας, ότι «απέκρυψε την αλήθεια» και «έκανε ψευδείς δηλώσεις» σχετικά με «τις δραστηριότητες της Huawei στο Ιράν» -χώρα που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις- στη διάρκεια συνάντησης που είχε με στέλεχος της τράπεζας HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Στη συνέχεια η Μενγκ επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό τη Σεντζέν. Από το αεροπλάνο η Μενγκ ανήρτησε ένα μήνυμα στα κινεζικά μέσα δικτύωσης στο οποίο ευχαριστούσε «το κόμμα και την κυβέρνηση». «Αυτή η απόχρωση του λαμπερού, κινεζικού κόκκινου (…) με οδηγεί στον μακρύ δρόμο της επιστροφής», πρόσθεσε.

Οι «δύο Μάικλ»

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε την απελευθέρωση των «δύο Μάικλ», όπως τους αποκαλούν στον Καναδά, από την φυλακή στην Κίνα όπου κρατούνταν.

«Πριν από περίπου 12 λεπτά, το αεροσκάφος που μεταφέρει τους Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ εγκατέλειψε τον κινεζικό εναέριο χώρο και βρίσκεται εν πτήσει προς τον Καναδά», ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι οι δύο άνδρες αναμένεται να φτάσουν στον Καναδά σήμερα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε την απόφαση του Πεκίνου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Καναδούς μετά την «αυθαίρετη» κράτησή τους.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια περίοδο που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ προσπαθούν να περιορίσουν τις κινήσεις δημόσιας έντασης, αν και οι δύο δυνάμεις εξακολουθούν να αντιπαρατίθενται για θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και οι δασμοί.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να ξεκινήσει «έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο», ενώ ο Σι τόνισε ότι οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών «πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας».

Ακόμη κι αν οι σχέσεις μεταξύ Καναδά και Κίνας «πιθανόν δεν θα επιστρέψουν στην πρότερη κατάστασή τους», όπως εκτιμά ο Καναδός πρώην πρεσβευτής στην Κίνα Γκι Σεν-Ζακ, η επίλυση αυτής της διένεξης σημαίνει ότι υπάρχει «ένα αγκάθι λιγότερο» στις διμερείς σχέσεις.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr)