Δ. Παπαδημούλης: Ζούμε σε μια περίοδο αύξησης κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων

Διάλογο είχε ο Δημ. Παπαδημούλης με την Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου – «Αν θέλουμε να περιορίσουμε τους κινδύνους διαφθοράς και διασπάθισης του κοινοτικού χρήματος, έχει ιδιαίτερη σημασία η ποιότητα των δημοκρατικών θεσμών», σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης

Διάλογο σχετικά με την την υλοποίηση του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης TSI είχαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με την αρμόδια Επίτροπο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα.

Ο διάλογος έγινε σε εγκάρδιο κλίμα λόγω του ότι η Επίτροπος Φερέιρα ως Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών στο παρελθόν, είχε στενή συνεργασία με τον Δημ. Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η συζήτηση ανταλλαγής απόψεων με την Κομισιόν, με τίτλο «Ανταλλαγή απόψεων με την Elisa Ferreira, Eπίτροπο αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, σχετικά με την υλοποίηση του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθυνόμενος στην Επίτροπο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της Επιτροπής ECON και μέλους της 27μελούς Επιτροπής που έχει ορίσει το Ευρωκοινοβούλιο για την εποπτεία των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης που υποβάλλονται στην Κομισιόν, είπε τα εξής:

«Θα ήθελα να καλωσορίσω την Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα και παλαιά συνάδελφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αγαπητή Ελίζα είναι σημαντικό ότι βρίσκεσαι σε αυτό το πόστο. Ως Ευρωκοινοβούλιο περιμένουμε πολλά από τη δική σας δουλειά σε αυτόν τον τομέα.

Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να ρωτήσω, είναι αν μπορούμε να έχουμε γραπτά περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία στο site της Κομισιόν, και εμείς και οι πολίτες, που να ενισχύουν και τη διαφάνεια και την αξιολόγηση.

Για παράδειγμα, οι προτάσεις των κρατών μελών που δεν εγκρίθηκαν: Ποιες είναι, ποια είναι η τεχνική τους ανάλυση, ο τίτλος τους και γιατί δεν έχουν εγκριθεί.

Και γι’ αυτές τις 226 προτάσεις που έχουν εγκριθεί: εκτός από τον τίτλο, ποια η τεχνική ανάλυση, ο προϋπολογισμός τους, το χρονοδιάγραμμα.

Ειδικά για την Ελλάδα, για την οποία έχουν εγκριθεί 19 έργα από την Κομισιόν, θα ήθελα γραπτώς μια περαιτέρω ανάλυση σε σχέση με αυτά που βρήκαμε στο site της Κομισιόν.

Το δεύτερό μου θέμα: Ζούμε σε μια περίοδο μεγάλης αύξησης των ανισοτήτων. Και των κοινωνικών και των περιφερειακών.

Οι ανισότητες αυτές δεν μειώνονται, παρά τις πολιτικές συνοχής, παρά την ενεργοποίηση εργαλείων κοινωνικού χαρακτήρα για τη σύγκλιση, όπως ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας.

Θα ‘θελα από την μεριά της Κομισιόν, μια αξιολόγηση για το ποιες από αυτές τις προτάσεις για την ενεργοποίηση του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης, έμμεσα ή άμεσα, συμβάλλουν στην άμβλυνση αυτών των ανισοτήτων.

Και το τρίτο: Επειδή συμφωνώ πολύ με την παρατήρησή σας, κα Φερέιρα, για τη σημασία της ποιότητας των θεσμών, αν θέλουμε να περιορίσουμε τους κινδύνους διαφθοράς, διασπάθισης του κοινοτικού χρήματος ή χρηματοδότησης παραβιάσεων του κανονισμού του κράτους δικαίου, με βάση και τον Κανονισμό μας, πρέπει να δούμε την ενίσχυση της Διοίκησης, τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, τη Δημόσιας Εκπαίδευσης και Υγείας. Και θα θελα επίσης σε αυτά αν μπορούμε να έχουμε γραπτώς, προτάσεις που σας έχουν έρθει από τα κράτη μέλη στα Εθνικά Σχέδια που έχετε εγκρίνει και που αποτελούν κατά τη γνώμη σας καλές πρακτικές στην αξιοποίηση του μέσου Τεχνικής Υποστήριξης σε αυτή την κατεύθυνση, της ενίσχυσης της ποιότητας των θεσμών.

Ευχαριστώ».

Ο Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Κύριε Παπαδημούλη, αγαπητέ μου Δημήτρη,

Χαίρομαι πολύ που σε ξαναβλέπω, δραστήριο όπως πάντα. Πράγματι έθεσες μια σειρά ερωτημάτων – δεν ξέρω αν είχες χρόνο να κοιτάξεις την ιστοσελίδα της Κομισιόν και ποια είναι τα στοιχεία που παρέχονται εκεί. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τα διάφορα έργα. Μελέτησε την ιστοσελίδα σε παρακαλώ, και θα χαρούμε πολύ να μας έρθουν ειδικά αιτήματα μέσω mail ή μέσω μιας ερώτησης και με πολύ χαρά θα απαντήσουμε.

Έθιξες όμως κάτι που είναι πάρα πολύ σχετικό και που στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Εδώ ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα των κρατών μελών. Τα αιτήματα αυτά, στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είπες, αφορούν τη στήριξη 19 διαφορετικών προγραμμάτων, και μας ενδιαφέρει να παρέχουμε αυτή την υποστήριξη.

Αναφέρθηκες και στις ανισότητες. Αν δεις το πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο το πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αλλά και το σχέδιο, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα για δυο περιφέρειες και αν όλα αυτά τα συνδυάσεις, με τους διαθέσιμους πόρους που για την Ελλάδα είναι σημαντικοί και με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, υπάρχει τεράστια ευθύνη από πλευράς κρατών μελών να χρησιμοποιήσουν τους πόρους με έναν τρόπο που θα ενισχύσει τις παραμέτρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γι’ αυτό λοιπόν και το ψηφιακό σκέλος και το πράσινο σκέλος, είναι πολύ σημαντικά εδώ. Δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε με βάση το παλιό μοντέλο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό προς αξιοποίηση, όχι μόνο από τη χρήση των ΑΠΕ και από την απόφαση που έλαβε η Ελλάδα να προκαταλάβει την αλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και με την ευκαιρία αυτή να πετύχει μεγαλύτερη σύγκλιση και γεωγραφική και κοινωνική μέσα στην ανάπτυξη.

Το θέμα είναι πώς θα απευθυνθούμε στους νέους, στις γυναίκες. Και πώς θα τους παρέχουμε τις δυνατότητες, την εκπαίδευση, τις γνώσεις, που θα τους επιτρέψουν να προσφέρουν σε πιο ανεπτυγμένες οικονομίες.

Υπάρχουν οι δυνατότητες.

Μπορούμε να διατρέξουμε τα διάφορα προγράμματα που έχει προτείνει η Ελλάδα, αλλά έχουμε τα μέσα, την οικονομική ενέργεια που θα ενισχύσει αυτή τη δυνατότητα. Και επίσης αυτή η υποστήριξη για την οποία έχει ασχοληθεί η Ελλάδα, είναι η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Υπάρχουν τα μέσα. Σημασία έχει να χρησιμοποιηθούν επαρκώς και σωστά.

Αλλά βεβαίως, μπορούμε να παρέχουμε οποιεσδήποτε πληροφορίες χρειάζεσαι, αν μου γράψεις και με ενημερώσεις. Και πάλι σε ευχαριστώ».

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Left.gr