Είμαστε όλοι εν δυνάμει κλιματικοί πρόσφυγες

Η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με υπερτοπικά προβλήματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης σε διεθνές επίπεδο.

Δημήτρης Αγανίδης

Τους 183 νεκρούς έχει φτάσει μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας που πλήττει την Βορειοδυτική Ευρώπη ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό. Δεκάδες γέφυρες και άλλες δημόσιες υποδομές έχουν καταρρεύσει και θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές. Εξαιτίας της υποχώρησης του φράγματος του ποταμού Ρουρ, πάνω από 700 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μέχρι στιγμής τις εστίες τους και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι γερμανικές αρχές θα προχωρήσουν στην εκκένωση και άλλων χωριών της περιοχής.

Το φαινόμενο των μετατοπίσεων πληθυσμών εξαιτίας των ακραίων κλιματικών φαινομένων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και αρχίζει να αφορά και τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, από την Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία μέχρι και την Ευρώπη όπως αποδεικνύεται από την τραγική επικαιρότητα των ημερών.

Πρωτοφανείς σε έκταση πλημμύρες και καταστροφές στη Γερμανία / AFP

Τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκε σε διεθνές επίπεδο ο όρος «κλιματικοί πρόσφυγες» για να περιγράψει τους πληθυσμούς που αναγκάζονται να διασχίσουν τα σύνορα των χωρών τους ως αποτέλεσμα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και κυρίως της έλλειψης τροφής και νερού που προκαλεί σε διάφορες περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Η ιστορία του Ioane Teitiota μας λέει πολλά για τα μεγάλα προβλήματα των κλιματικών προσφύγων
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και της έλλειψης φυσικών πόρων που προκαλεί η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, από το 2010 και μετά έχουν ξεπεράσει τα 21,5 εκατομμύρια. Πρόσφατα το αυστραλιανό Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη (IEP) παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Κλιματικοί πρόσφυγες διασχίζουν την Κεντρική Αμερική με στόχο το Μεξικό και στη συνέχεια το πέρασμα προς τις ΗΠΑ / AP

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο λαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις και γίνεται πλέον όλο και πιο φανερό και στους πιο δύσπιστους, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της γης, το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των υδάτων, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα θα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και τα υπόλοιπα έμβια όντα του πλανήτη μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Ειδικότερα όσον αφορά τις ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Greenpeace, τη στιγμή που ο πλανήτης συνεχίζει να αντιμετωπίζει θανατηφόρους καύσωνες, εκτεταμένες πυρκαγιές, καταστροφικές καταιγίδες και πλημμύρες, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρή μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 υπολείπεται κατά πολύ αυτού που απαιτεί η επιστήμη (μηδενισμός εκπομπών μέχρι το 2040 και μείωση κατά 65% τουλάχιστον μέχρι το 2030) για να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση στον 1,5°C και να αποτραπεί η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει κλιματικοί πρόσφυγες. Η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με υπερτοπικά προβλήματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης σε διεθνές επίπεδο. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αφυπνιστούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για παγκόσμια συνεργασία και συντονισμένη δράση μεταξύ ΟΗΕ και περιφερειακών οργανισμών για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων. Ταυτόχρονα χρειάζεται η επικαιροποίηση του προσφυγικού δικαίου, η δημιουργία μιας διεθνούς υπηρεσίας πολιτικής προστασίας αλλά και η θέσπιση πιο αποτελεσματικών πολιτικών υποδοχής και ένταξης των κλιματικών προσφύγων και των περιβαλλοντικών μεταναστών.

Πηγή: www.rosa.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend