Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν και οι γιατροί για τον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία, εν μέσω της εξάπλωσης του στελέχους Δ του κορονοϊού και ιδιαίτερα για τη νέα οδηγία που σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Κεραμέως, αλλά το πρωτόκολλο που έβγαλε το υπ. Υγείας, θα προβλέπει λουκέτο στα τμήματα, μόνο εφόσον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν το  50% των μαθητών.

Την ίδια ώρα, γονείς και μαθητές, έχουν ήδη αρχίσει τις κινητοποιήσεις ενώ οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ), συμφώνησαν σε κοινές δράσεις με σκοπό να διεκδικηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και η προστασία του κοινωνικού συνόλου. Η πρώτη κοινή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου το απόγευμα της Τετάρτης 15/9 στο κέντρο των Αθηνών. Εξετάζεται επίσης η αναλυτική παρουσίαση των θέσεων και των απόψεων των τριών Ομοσπονδιών σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Γονείς και εκπαιδευτικοί μιλώντας στο tvxs.gr, κάνουν λόγο για μεγάλη άρνηση του υπουργείου Παιδείας αλλά και του υπ. Υγείας, να δράσει προς όφελος του συνόλου της σχολικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας και σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες για την ασφάλεια στα σχολεία. Υπογραμμίζουν με έμφαση, πως η νέα οδηγία σύμφωνα με την οποία, το κάθε τμήμα θα κλείνει μόνο όταν τα κρούσματα αγγίξουν το  50+1% των μαθητών, θα θέσει σε κίνδυνο πολύ άμεσα παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ο κίνδυνος του 50+1%. Οι εκκλήσεις γιατρών στο υπ. Παιδείας

Στην πρώτη φάση της πανδημίας και μέχρι το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιά, τα τμήματα έκλειναν στα τρία κρούσματα, ενώ αν εμφανίζονταν κρούσματα σε τρία τμήματα μιας σχολικής μονάδας, η διεύθυνση ήταν υποχρεωμένη να κλείσει το σχολείο.

Η νέα οδηγία του υπουργείου, προβλέπει πως πρέπει να νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών μιας τάξης για να δικαιούται η διεύθυνση να την κλείσει προκειμένου να μην διαδοθεί ο ιός. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του tvxs.gr, αυτή η απόφαση αποτέλεσε την πρώτη αφορμή σύγκρουσης ανάμεσα στην κ. Κεραμέως και την αναπληρώτρια υπ. Υγείας κ. Γκάγκα.

H υπουργός Παιδείας  εμφανίζεται ακλόνητη στη θέση της ότι «δεν νοείται να διακόπτεται η διά ζώσης εκπαίδευσης», όμως διαφορετική είναι η άποψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία δήλωσε ότι «αν υπάρξει μετάδοση τα σχολεία θα κλείσουν».

Τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί απευθύνουν εκκλήσεις στο υπουργείο Παιδείας.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, κάλεσε το την υπουργό να επανεξετάσει την απόφαση της για τον τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία.

Ο καθηγητής επισήμανε, πως όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο τμήμα όλα τα παιδιά θα κολλήσουν. Και για τον λόγο αυτό τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των σχολείων στην περίπτωση καταγραφής κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται τόσο καθησυχαστική όταν ακόμη ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για τον ιό.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στην οδηγία του 50+1% εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης «αν έχουμε παιδιά που νοσούν στα αλήθεια, το ποσοστό 50+1% θα καλυφθεί πάρα πολύ γρήγορα».

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου εκτιμά ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη θα μολυνθεί μόλις εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα με το άνοιγμα των σχολείων και επισημαίνει ότι οι ειδικοί βλέπουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, ενώ στατιστικά κάποια από αυτά θα νοσήσουν βαριά και θα χρειαστούν νοσηλεία και κάποια ενδεχομένως να καταλήξουν από επιπλοκές της νόσου. «Συνολικά από τα 600.000 παιδιά, 4.000 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Αυτή τη στιγμή 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδί και αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 3 στα 4 κρούσματα. Στατιστικά θα έχουμε και βαριές νοσηλείες και δυστυχώς και θανάτους» δήλωσε ο παιδίατρος.

Την αντίθεση της στην οδηγία για το 50+1% εξέφρασε και η καθηγήτρια Αθ. Λινού λέγοντας πως «Από τα παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει σοβαρά και μετά θα έχει σοβαρά υπολείμματα».

Εκπαιδευτικοί: Το υπουργείο επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια

Για εγκληματική αμέλεια του υπουργείου κάνουν λόγο εκπαιδευτικοί μιλώντας στο tvxs.gr και σημειώνουν την σημερινή απόφαση των τριών εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, να ξεκινήσουν από κοινού κινητοποιήσεις στις 15 του μήνα.

«Το 50+1% ισχύει και στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία, ενώ τα παιδιά αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ακόμα εμβόλιο» λέει στο tvxs.gr o κ. Αθανάσιος Κικινής, πρόεδρος της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος).

Ο πρόεδρος προσθέτει ότι η ΔΟΕ είχε εκ νέου συνάντηση με την κ. Μακρή και τον ΓΓ του υπουργείου: «Επαναλαμβάνουμε ακούραστα, ότι πρέπει να υπάρξει αραίωση τμημάτων. Το λένε όλοι οι ειδικοί. Τον Μάιο του ’20, με καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα, είχαμε 15 παιδιά ανά τμήμα στα δημοτικά γιατί πήγαμε σε εκ περιτροπής λειτουργία, με τα μισά παιδιά τη μία μέρα και τα μισά την άλλη. Για τη νέα σχολική χρονιά δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Θα μπορούσαν να βρεθούν αίθουσες και να σπάσουν τα τμήματα. Δεν έχει γίνει τίποτα. Καμία προσπάθεια για αραίωση μαθητών, ενώ είναι υψηλότερη η μεταδοτικότητα αλλά και η νόσηση στους μαθητές. Η εκτίμηση μας είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, γι’αυτό και οι επιστήμονες μιλούν για εγκληματική αμέλεια».

ΓΓ ΟΛΜΕ: «Στα 13 κρούσματα δεν θα κλείνει το τμήμα, στα 14 θα κλείνει. Οι παράλογες οδηγίες του υπουργείου!»

«Από την αρχή της πανδημίας, διατυπώσαμε προτάσεις βασισμένες στις συστάσεις των επιδημιολόγων. Δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.» λέει ο γραμματέας της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Θόδωρος Μαλαγάρης στο tvxs.gr.

«Μιλήσαμε για αραίωση τμημάτων άρα προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ζητήσαμε προσλήψεις καθαριστριών για να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής. Χρησιμοποίηση κενών αιθουσών, που υπάρχουν ανεκμετάλλευτες και στις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου μελετών και Τεκμηρίωσης. Ζητήσαμε την παρουσία του ΕΟΔΥ στα σχολεία. Το υπουργείο δεν έπραξε τίποτα. Είναι τα πάντα ατάκτως ειρημένα!».

Σε σχέση με την οδηγία για το 50+1% υπογραμμίζει ότι: «Το υπουργείο τι μας λέει; Ότι στους 13 μαθητές που νοσούν δεν θα κλείνει το τμήμα, αλλά στους 14 θα κλείνει. Αυτά δεν έχουν καμία λογική και δεν θα αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας. Αντιθέτως τα παράλογα πρωτόκολλα θα θέσουν την κοινότητα σε κίνδυνο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Εμείς ακούμε τους επιδημιολόγους. Πιστεύουμε ότι αν είχαν εφαρμοστεί οι προτάσεις της ΟΛΜΕ θα είμαστε όλοι πιο ασφαλείς.

Είμαστε υπέρ των εμβολιασμών. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από το 80% των εκπαιδευτικών και μαζί με αυτούς που έχουν νοσήσει αγγίζουμε το 90% Μη μας κουνάνε το δάχτυλο, λοιπόν. Όμως είμαστε κατά της υποχρεωτικότας που αναγκάζει εργαζόμενους να πληρώνουν ράπιντ τεστ από την τσέπη τους ενώ είναι ευθύνη της πολιτείας αυτό. Δεν μπορεί να μεταβιβάζουν την ευθύνη σε μια επαγγελματική ομάδα που είναι κατά 90% θωρακισμένη».

Γονείς: Είναι επικίνδυνο να ανοίξουν τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν

«Η κυβέρνηση εστιάζει στον εμβολιασμό των μαθητών, γιατί απλά δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την μη μετάδοση του ιού στα σχολεία» λέει στο tvxs.gr η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, η οποία έκανε κινητοποιήσεις χθες και ετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

«Τα σχολεία ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν. Ο νόμος που ψηφίστηκε από πέρσι επιτρέπει 27 μαθητές ανά τάξη, άρα συγχωνεύονται τμήματα. Στην 3η λυκείου δεν έχουν κάνει μαθήματα δια ζώσης και θα δώσουν πανελλαδικές. Μας προβληματίζει το αν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο στα παιδιά μας σε μια τόσο τρυφερή ηλικία αλλά ακούγοντας την επιστημονική κοινότητα, αντιλαμβανόμαστε ότι η ασφάλεια τους εξαρτάται και από άλλα μέτρα. Πχ έχουμε ζητήσει εβδομαδιαία τεστ στα σχολεία με επίβλεψη του ΕΟΔΥ γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες έτσι προστατεύονται τα παιδιά. Το υπουργείο δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως, γι’αυτό γονείς και μαθητές θα βρεθούμε στους δρόμους»

Σε σχέση με το 50+1% η κ. Βαλαβάνη σημειώνει: «Είμαστε αντίθετοι σαφώς. Να προσθέσω όμως και μια άλλη παράμετρο. Θα νοσεί η μισή τάξη, το τμήμα δεν θα κλείνει και δεν θα προβλέπεται τηλεκπαίδευση για τα παιδιά που είναι σπίτι. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι το υπουργείο δεν κάνει απολύτως τίποτα σε κανένα επίπεδο».

(ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr )