Ενέργεια / Αποχώρηση ΕΛ.ΠΕ. από τις έρευνες υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές

Τίτλους τέλους στη δραστηριότητα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές “έριξε” και ο  Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, η διοίκηση του οποίου έχει πλέον ξεκινήσει την υλοποίηση του σχεδίου της για εταιρικό μετασχηματισμό.

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή τα ΕΛ.ΠΕ. ενημέρωσαν μέσω επιστολών την αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.) για την πρόθεσή τους να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω εργασίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις χερσαίες παραχωρήσεις “Άρτα – Πρέβεζα” και “ΒΔ Πελοπόννησος”.

Ως επακόλουθο, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που είχαν παραχωρηθεί στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, ύστερα από σχετική διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, επιστρέφουν εκ νέου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά την απόφασή αυτή αναφέρεται ότι ο όμιλος εστιάζει πλέον τις προσπάθειές του στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του. Μάλιστα, συμπληρώνει, στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία, καθώς και την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα.

Όπως φαίνεται, ο όμιλος αποχωρεί μεν από τη δραστηριότητα στα χερσαία “οικόπεδα”, ωστόσο διατηρεί τη συμμετοχή του στην έρευνα και την εκμετάλλευση σε θαλάσσιες περιοχές μέσω συνεργασιών υφιστάμενων και νέων και με έμφαση στο φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι στις μεγάλες παραχωρήσεις των δύο θαλάσσιων οικοπέδων στη δυτική και τη νοτιοδυτική Κρήτη τα ΕΛ.ΠΕ. παραμένουν με ισχυρούς εταίρους, τους διεθνείς ομίλους Total και Exxon Mobil.

Άλλωστε, στα τέλη Ιουλίου τα ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν την εκκίνηση της διαδικασίας διάσπασης των δραστηριοτήτων τους και της μεταφοράς τους σε νέα εταιρεία, η μορφή της οποίας δεν έχει ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί. Συγκεκριμένα, προχωρά σε απόσχιση του κλάδου διύλισης εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών και την εισφορά του σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί.

Στο πλαίσιο του σχεδίου Vision 2025, που παρουσίασε η διοίκηση τον περασμένο Μάιο στη νέα, ενδεικτική δομή που περιέχει, προβλέπεται εταιρεία ΕΛ.ΠΕ. Upstream E&P (με περιουσιακά στοιχεία και εταιρείες ειδικού σκοπού -SPVs) στο κομμάτι που αφορά τις δραστηριότητες στα πετρελαιοειδή (σ.σ.: το έτερο κομμάτι αφορά τη “νέα ενέργεια”, δηλαδή εταιρείες με δραστηριότητα στις ΑΠΕ, Elpedison, ΔΕΠΑ). Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνικά Πετρέλαια  Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων (ΕΛΠΕ Upstream) ιδρύθηκε το 2015 ως 100% θυγατρική του ομίλου.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend