Επέστρεψε η βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά – Οι αιτίες και ο κίνδυνος για το Αιγαίο

Η τοξική βλέννα έκανε ξανά την εμφάνισή της στη θάλασσα του Μαρμαρά απειλώντας το θαλάσσιο οικοσύστημα. Βέβαιο ότι θα έρθει στο Αιγαίο.

Ο Γιώργος Συλαίος, καθηγητής Ωκεανογραφίας, μιλώντας στο Open έκανε λόγο για χαμηλού επιπέδου διαχείριση των υγρών αποβλήτων στην Τουρκία που δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθει και στο βόρειο Αιγαίο όπως είχε συμβεί σε παραλίες της Λήμνου πριν λίγους μήνες.

«Έχουμε υγρά απόβλητά που προκύπτουν από αστική δραστηριότητα, από τους οικισμούς, τα οποία κατά 80% είναι ανεπεξέργαστα και πέφτουν στη θάλασσα του Μαρμαρά. Έχουμε βιομηχανικά απόβλητα που σχεδόν 100% είναι ανεπεξέργαστα και πέφτουν επίσης στη θάλασσα. Έχουμε γεωργικά απόβλητα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα που με την βροχή φτάνουν στην παράκτια ζώνη. Και έχουμε τέλος την επίδραση της ναυσιπολοίας, των πολλών σκαφών που κινούνται και παράγουν απόβλητα» σημείωσε ο καθηγητής ξηγώντας τις αιτίες του προβλήματος.

«Αν ευνοήσουν οι συνθήκες την Άνοιξη και το Καλοκαίρι σίγουρα θα μετακινηθεί προς το Αιγαίο. Έχει παρατηρηθεί φέτος νωρίτερα, και είναι μεγαλύτερης έντασης» απάντησε ο καθηγητής ερωτηθείς αν η βλέννα φτάσει στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε μάλιστα το φαινόμενο ανησυχητικό καθώς πρόκειται για τοξική βλέννα που προκαλεί ζημιά στην χλωρίδα και την πανίδα του πυθμένα και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να λάβουν άμεσα σοβαρά μέτρα.
(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ,,, ΠΗΓΗ : https://www.ieidiseis.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend