Εργασιακό νομοσχέδιο / Άρχισε η μάχη στη Βουλή – Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Απομονωμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Παλλαϊκό συλλαλητήριο από ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη σήμερα Δευτέρα το εργασιακό νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, με σκοπό να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να αιτηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σκληρή αναμένεται η μάχη στο κοινοβούλιο κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, που σηματοδοτεί την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο, επιβάλλει ατομικές συμβάσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και απλήρωτα 10ωρα, προβλέπει αμοιβή της εργασίας με ρεπό, ενώ οδηγεί στην περιστολή μιας σειράς δικαιωμάτων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του αντεργατικού νομοσχεδίου κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με το ξεκίνημα της συζήτησης. Για αρνητική ιστορική τομή, που μας γυρνάει δυο αιώνες πίσω, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας την ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου. Την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων ζήτησε το ΚΙΝΑΛ.

Έτοιμος να δώσει την αποφασιστική και αγωνιστική απάντηση που απαιτείται, πλάι στο πλευρό των εργαζομένων, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που έχει από νωρίς χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη ως τη μητέρα των μαχών. «Τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση, στηρίζοντας τους εργαζόμενους, απέναντι στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» ήταν άλλωστε το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με συμβασιούχους και εργαζόμενους σε «επισφαλείς συνθήκες».

Απομονωμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει απέναντί της όχι μόνο τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, αλλά και μεγάλο μέρος των εργοδοτικών οργανώσεων, από τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έχουν ζητήσει και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, ενώ «κόλαφος» ήταν το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Νέα κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Με παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος έξω από τη Βουλή, στις 4 το απόγευμα την Τετάρτη 16 Ιουνίου – ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου – αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων η ΑΔΕΔΥ μαζί με το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εργαζομένων του δημοσίου στο συλλαλητήριο η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας την Τετάρτη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου. «Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί!» υπογραμμίζει.

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Η Αυγή