Ζακ Κωστόπουλος / Τρία χρόνια χωρίς δικαιοσύνη

Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Τρία χρόνια ακριβώς μετά από μια δολοφονία. Με τους δολοφόνους να έχουν βρεθεί και ταυτοποιηθεί και τους ίδιους να μην αρνούνται τίποτα -επί της ουσίας- από τη δράση τους. Με την υπόθεση να έχει απασχολήσει -ενίοτε με αμφιλεγόμενο τρόπο, έστω- τα ΜΜΕ, καθώς από τη δολοφονία υπήρξαν διάφορα ερασιτεχνικά βίντεο, από διαφορετικές λήψεις. Και όμως, ούτε ένας από τους δολοφόνους δεν έχει εκτίσει, για την ώρα, έστω μία μέρα στη φυλακή και η δίκη δεν έχει ξεκινήσει. Κανένας από τους δολοφόνους δεν κατηγορείται γι’ αυτό που διέπραξε: δολοφονία – όλοι τους αντιμετωπίζουν ελαφρύτερες κατηγορίες. Όσο για τον συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορούμενων, μερικές εβδομάδες μόλις μεταπήδησε στον θώκο του υπουργείου Υγείας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, η είδηση που έφτανε μέχρι τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες ήταν ότι ληστής εξουδετερώθηκε και ξυλοκοπήθηκε κατά την προσπάθειά του να κλέψει κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Πιο αργά η είδηση άλλαξε: ο επίδοξος ληστής είχε υποκύψει στα τραύματά του. Ακόμα και τότε, το ενδιαφέρον για το μέχρι θανάτου λιντσάρισμα κάποιου μικροκλέφτη δεν συγκίνησε πολλούς. Μέχρις ότου το βίντεο της δολοφονίας του άρχισε να διακινείται από τα ΜΜΕ, ακολουθούμενο από το όνομα του θύματος: ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, εμβληματικός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η θεωρία της «ληστείας» αποδείχθηκε ψευδής, παρότι διακινείται ακόμα από τους ίδιους τους θύτες, που κυκλοφορούν και δημοσιολογούν ελεύθεροι, προσβάλλοντας τη μνήμη του ανθρώπου που σκότωσαν. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου στο οποίο εγκλωβίστηκε πριν λιντσαριστεί μέχρι θανάτου ο Κωστόπουλος, έναν μεσίτη που διατηρούσε γραφείο ακριβώς δίπλα και τέσσερις αστυνομικούς, που θα καθήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο στο εδώλιο με την κατηγορία της «θανατηφόρας σωματικής βλάβης» και όχι της «ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο», όπως θα ήταν το αυτονόητο και όπως ζητάνε η οικογένεια του Ζακ και οι συνήγοροί της. Κάποιοι ακόμα αστυνομικοί και ο «διασώστης» του ΕΚΑΒ, που εμφανώς εμπλέκονται στη δολοφονία, δεν βρίσκονται καν κατηγορούμενοι στη δίκη. Καμία πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους δεν έχει προχωρήσει αυτά τα τρία χρόνια.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, όπως και αντιρατσιστικές, αριστερές και ελευθεριακές οργανώσεις, μαζί με την πρωτοβουλία “Justice4Zak/Zackie”, καλούν σήμερα σε συγκέντρωση μνήμης στις 18:00, στο σημείο της δολοφονίας του στην οδό Γλάδστωνος πίσω από την πλατεία Κάνιγγος, με σκοπό να κατευθυνθούν στις 19:00 προς το Σύνταγμα. «Πέρσι τον Οκτώβριο αγκαλιαζόμασταν με ανακούφιση στους κατάμεστους δρόμους της Αθήνας, στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τους ναζί της εγκληματικής συμμορίας. Φέτος τον Σεπτέμβριο, παίρνουμε με ευγνωμοσύνη τη σκυτάλη από τον αγώνα αυτό και την πάμε στον επόμενο», αναφέρει η ανακοίνωση του καλέσματος, που η μοίρα το έφερε να ακολουθεί κάθε χρόνο την πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και να εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου, που έμελλε να μετατραπεί για πάντα στην Ελλάδα σε μήνα της αντιφασιστικής μνήμης.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)