Το τραγικό αυτό φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αλλά η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες ήταν η πιο θανατηφόρα, από το 2010 (53 νεκροί) και το 2020 (68 νεκροί), με 79 νεκρούς μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την έγκυρη καταμέτρηση του αντιστράτηγου Ανδριανού Γκουρμπάτση, υπαρχηγού ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικού ερευνητή και δικαστικού πραγματογνώμονα διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού.

Ενεργειακή φτώχεια

Είναι προφανές, ότι αυτά τα μαύρα ρεκόρ σχετίζονται άμεσα με την κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας. Η επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα τεκμηριώνεται και από την ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο, σε αδυναμία επαρκούς θέρμανσης της κατοικίας τους τελεί το 18,2% του πληθυσμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η αναλογία αυτή στην Ελλάδα φτάνει στο 34,4% και είναι από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά.

Ειδικά αυτόν τον χρόνο, με την Ελλάδα να καταγράφει σταθερά αρνητικές πρωτιές στην άνοδο των διεθνών τιμών στην ενέργεια, με το ρεύμα να είναι εκ των «πρωταθλητών». Έτσι, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Νοέμβριο, η ΔΕΗ κατέγραψε «φαραωνικό» ποσοστό αύξησης 438% στη μέση μηνιαία χονδρική τιμή ρεύματος. Ειδικότερα, η μέση χονδρική τιμή ρεύματος ξεκίνησε στην αρχή του έτους από τα 52 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά μέχρι τον Ιούλιο είχε σχεδόν διπλασιαστεί στα 101 ευρώ.

Τότε, η ΔΕΗ, αφού είχε επιβάλει αύξηση 19% στα τιμολόγια από το 2020, ακολούθησε το παράδειγμα των ιδιωτών παρόχων και ζήτησε άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ενεργοποιήσει κι αυτή ρήτρα αναπροσαρμογής, να συνδέσει δηλαδή τη λιανική με τη χονδρική τιμή ρεύματος, μετατρέποντας τα νοικοκυριά σε ακούσιους «παίχτες» στο ενεργειακό «καζίνο».

Από εκείνη τη στιγμή τα μηνιαία άλματα στη χονδρική τιμή συνεχίστηκαν, φτάνοντας τον Νοέμβριο στα 228,87 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο Δεκέμβριος συνέχισε στην ίδια πορεία. Μάλιστα, η ΔΕΗ αύξησε από 65% έως 77% την τιμή της κιλοβατώρας και στα προγράμματα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Έτσι, όσοι καταναλωτές υπέγραψαν από 3 Δεκεμβρίου συμβόλαιο με τη ΔΕΗ πάνω σε κάποιο από τα τρία προγράμματα με σταθερή χρέωση ρεύματος πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα για το ρεύμα τους από άλλους που έκαναν τα ίδια προγράμματα ακόμα και μερικές ώρες πριν.

Το παραπάνω πρόσφατο χτύπημα της ΔΕΗ έγινε μόλις δέκα ημέρες μετά από την διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την ακρίβεια ότι η «ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια».

Πεθαίνοντας – κυριολεκτικά – για λίγη ζεστασιά

Από τις πιο τραγικές στιγμές αυτής της κατάστασης ήταν ο θάνατος των δύο παιδιών ηλικίας 12 και 13 ετών, τα οποία απανθρακώθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δώμα διώροφης οικίας στην οδός Ιθάκης στο Καματερό, όπου ζούσε πολύτεκνη οικογένεια. Από την πυρκαγιά υπέστη εγκαύματα ακόμη ένα αγόρι δύο ετών, αδελφάκι των δυο νεκρών παιδιών.

Τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι αδιάψευστα: Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες (12/12 – 22/12) 12 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους, από σόμπες ή άλλα μέσα θέρμανσης. Τα θύματα των πυρκαγιών σε σπίτια, στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι και ανήμποροι άνθρωποι, που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν έγκαιρα από τις φλόγες, αν και, όπως είδαμε και στην τραγωδία του Καματερού, ο ίδιος κίνδυνος απειλεί και μικρά παιδιά.

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης συνόψισε ότι το 2020 έχασαν τη ζωή τους 68 άνθρωποι, «με το ποσοστό αύξησης των θανάτων να ανέρχεται στο 84,4% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό αστικών πυρκαγιών με θύματα από φωτιά σε σπίτι για το διάστημα 2010 – 2019». Προσθέτοντας, ότι στο διάστημα 2010-2019 η χειρότερη χρονιά ήταν το 2010 με τα θύματα να ανέρχονται συνολικά στα 53.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, τα στοιχεία, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, «είναι άκρως απογοητευτικά», αφού, σε αυτούς του δύο μήνες έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιές σε κατοικίες συνολικά 20 άνθρωποι. Τον Ιανουάριο διαπιστώθηκαν 12 θάνατοι και τον Φεβρουάριο 8 θάνατοι, «ποσοστό αύξησης 33,3% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020, όπου είχαν προξενηθεί συνολικά τους ίδιους δύο μήνες 15 θάνατοι, εκ των οποίων οι 10 καταγράφηκαν τον Ιανουάριο και οι 5 τον Φεβρουάριο».

Το τραγικό ρεκόρ το 2021 ήρθε μετά από απανωτά άλματα στα τελευταία τρία χρόνια: Το 2020 εκδηλώθηκε ο μεγαλύτερος από το 2010 αριθμός αστικών πυρκαγιών (33.171), ποσοστό αύξησης 84,4 % σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό αστικών πυρκαγιών την τελευταία ως άνω δεκαετία και αύξηση 81,5%, σε σχέση με το 2019. «Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη / Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας καθώς και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και να λάβει άμεσα μέτρα αποτροπής του πρωτόγνωρου αυτού φαινομένου που απασχολεί την κοινωνία από το 2020 και εφεξής» τονίζει ο ειδικός.

Οι τραγωδίες του Δεκεμβρίου

  • 2 Δεκεμβρίου: 89χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην Πάτρα κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.
  • 12 Δεκεμβρίου: Ένας 77χρονος άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος μέσα στη μονοκατοικία όπου διέμενε μόνος του επί της οδού Γιαννιτσών στην Καρδίτσα.
  • 14 Δεκεμβρίου: Η τραγωδία του Καματερού με τα αδέρφια ηλικίας 12 και 13 ετών που βρέθηκαν νεκρά και το αδελφάκι τους, ηλικίας 2 ετών που σώθηκε με βαριά εγκαύματα, μετά από πυρκαγιά στο σπίτι τους επί της οδού Ιθάκης στο Καματερό. Την ίδια ημέρα στις Σέρρες, ανασύρθηκε νεκρός ένας άνδρας, ηλικίας 40 ετών, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διαμέρισμα επί της οδού Ηροδότου. Πάντα την ίδια μέρα, μία γυναίκα 78 ετών ανασύρθηκε νεκρή από πυρκαγιά στο σπίτι της, στον Άγιο Κωνσταντίνο Φωκίδας.
  • 17 Δεκεμβρίου: Γυναίκα, 84 ετών, ανασύρθηκε χωρίς της αισθήσεις της από φλεγόμενο διαμέρισμα επί της οδού Γρηγορίου Κουσίδη στου Ζωγράφου. Την ίδια ημέρα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε μονοκατοικία στη Δημοτική Κοινότητα Επιταλίου Πύργου Ηλείας ανασύρεται νεκρός ένας άνδρας 71 ετών.
  • 18 Δεκεμβρίου: Η σορός μίας 89χρονης γυναίκας εντοπίστηκε σε σπίτι επί της οδού Δημοκρίτου στους Αγίους Αναργύρους με εμφανή στοιχεία πυρκαγιάς.
  • 20 Δεκεμβρίου: Άνδρας 81 ετών με κινητικά προβλήματα ανασύρθηκε νεκρός από πυρκαγιά σε διαμέρισμα επί της οδού Κηφισίας στο Ηράκλειο Αττικής. Την ίδια μέρα στα Άνω Λεχώνια στον Βόλο ανασύρεται νεκρή από πυρκαγιά στο σπίτι της μία γυναίκα ηλικίας 83 ετών. Πάντα την ίδια μέρα, άνδρας ηλικίας 40 με 50 ετών ανασύρθηκε από χώρο «με σημάδια προηγηθείσας πυρκαγιάς», σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Μία 86χρονη γυναίκα, στην τοπική κοινότητα Δελβινακόπουλου Ιωαννίνων, εντοπίστηκε νεκρή κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στο σπίτι της.

Ματωμένα κέρδη

Αξίζει να σημειωθεί, πως την ώρα που καίγεται κόσμος στο σπίτι του επειδή ανάβει μαγκάλια για να ζεσταθεί, η ΔΕΗ αυξάνει την κερδοφορία της. Μόνο τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2021 (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) δείχνουν το επαναλαμβανόμενο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στα 626,5 εκατ ευρώ ενώ τα αντίστοιχα κέρδη για όλο το 2020 διαμορφώθηκαν στα 885,8 εκατομμύρια, όταν το 2019 ήταν 333,6 εκατ. Αντί όμως να εκμεταλλευτεί αυτήν την οικονομική ευρωστία για να προχωρήσει σε μειώσεις στους λογαριασμούς… τους αυξάνει. Ακόμη ένα αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, εκτός φυσικά από το μείζον των θανάτων, είναι και ότι, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος), ένας στους δύο καταναλωτές περιορίζει τις αγορές του για να πληρώσει το ρεύμα.

Επιδοματική «σταγόνα στον ωκεανό»

Τα παραπάνω στοιχεία ευλόγως δείχνουν και την αποτυχία της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος, που αποδεικνύεται «σταγόνα» απέναντι στο «τσουνάμι» της ακρίβειας. Πολύ περισσότερο που οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης στην Ελλάδα θα ισχύουν έως το τέλος του έτους, αφού η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιδοτήσεις που από τον Ιανουάριο θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών με κριτήρια επιλεξιμότητας.

Και αυτό θα συμβεί όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα το πρώτο δίμηνο του 2022: Στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (eex) τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική αγορά διαπραγματεύονται για τον Ιανουάριο στα 363 ευρώ ανά μεγαβατώρα (μέση τιμή μήνα) και για τον Φεβρουάριο του 2022 στα 375 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν για τον Δεκέμβριο η τιμή είναι 237 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr