«Η κοινωνία απαιτεί εξηγήσεις για τα δάνεια της Ν.Δ.»

 

Ερχεται τώρα με την άσκηση ποινικής δίωξης του κ. Αγγελή, βασικού μάρτυρα σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, και τρίτος κόλαφος, αφού ο βασικός μάρτυρας κατά του κ. Παπαγγελόπουλου παίρνει θέση κατηγορουμένου για παράβαση καθήκοντος.

Ο Σπύρος Λάππας ανήκει στους «μπαρουτο­καπνισμένους» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Υπήρξε μέλος στις αρμόδιες επιτροπές διερεύνησης ευθυνών τόσο για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων όσο και για το σκάνδαλο Novartis. Οντας έμπειρος δικηγόρος ανέδειξε ουκ ολίγες φορές με τις παρεμβάσεις του κρίσιμα στοιχεία και στις δύο υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Κατά συνέπεια η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία κι αυτήν καταθέτει σήμερα στην «Εφ.Συν.».

• Υπήρξατε μέλος της εξεταστικής επιτροπής που είχε διερευνήσει τα δάνεια των κομμάτων. Εχοντας πρόσφατη την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό για τα δάνεια της Ν.Δ. μπορείτε να μας δώσετε μια γενικότερη εικόνα γι’ αυτή την υπόθεση;

Η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα αποφάσισε πράγματι τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των δανειοδοτήσεων των κομμάτων με εντολή να ερευνήσει ένα σκάνδαλο και ερευνήθηκε εξονυχιστικά, παρά το το γεγονός ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή ήγειραν αμυντική γραμμή Μαζινό για να μην αποκαλυφθεί τίποτα.

Ομως αποκαλύφθηκαν όργια, τα οποία επιεικώς οι επιθεωρητές της ΤτΕ χαρακτήρισαν σαν «πάρτι» που κανένας δεν ήθελε να χαλάσει και «φούσκα» που κανένας δεν ήθελε να σπάσει. Οι τράπεζες χορηγούσαν συνεχώς και αδιαλείπτως, ακόμα και στην περίοδο των μνημονίων που στέναζε ο ελληνικός λαός με τις περικοπές και τη βίαιη εκπτώχευσή του, δάνεια επί δανείων με την εν ψυχρώ παραβίαση των πιστοδοτικών αρχών και κανόνων και χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις.

Ετσι ακολουθήθηκε και επιβλήθηκε δυστυχώς μια πρακτική που ενέπλεξε τράπεζες, ΜΜΕ και κόμματα, που κατά την άποψη της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ) αποτέλεσαν το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, και η πρακτική αυτή επικράτησε στο πολιτικό σύστημα και είχε ολέθρια αποτελέσματα, αφού επλήγησαν τρεις σημαντικοί πυλώνες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας: ο τραπεζικός, της ενημέρωσης (όφειλε 1,3 δισ.) και το πολιτικό σύστημα (σήμερα η Ν.Δ. οφείλει 343 εκατ. και περίπου 250 το ΠΑΣΟΚ, που θα εξοφλήσουν σε 400 χρόνια αν δίνουν ολόκληρη την κρατική χρηματοδότηση). Αυτή η πρακτική δυστυχώς αποτέλεσε κηλίδα για το πολιτικό σύστημα, του οποίου η τιμή και η αξιοπιστία είχαν κατρακυλήσει στο ναδίρ.

Η έρευνα έγινε, οι αποκαλύψεις ήρθαν, μένει η δράση της Δικαιοσύνης. Αρα η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα δάνεια της Ν.Δ. που κυβερνά τη χώρα είναι απολύτως επίκαιρη και επείγουσα, η κοινωνία απαιτεί εξηγήσεις και λύσεις. Οψόμεθα.

• Είχατε επίσης ασχοληθεί με το σκάνδαλο Novartis, το οποίο οι πολιτικοί σας αντίπαλοι βάφτισαν «σκευωρία». Τι σηματοδοτεί η ποινική δίωξη εις βάρος του κ. Αγγελή και τι άλλο μπορεί να περιμένει η κοινή γνώμη απ’ αυτή την ιστορία; Υπάρχει η αίσθηση ότι το σκάνδαλο Novartis έκλεισε άρον άρον και πως ο μοναδικός που «έφταιγε» ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πρώτη στιγμή αποκάλυψης του σκανδάλου επιχειρήθηκε με χίλιους τρόπους από τους υπεύθυνους γιγάντωσης του σκανδάλου να μετατραπεί από σκάνδαλο σε σκευωρία, με τακτική και προσπάθεια ουσιαστικά συντριβής της «λογικής» και της «αλήθειας». Τους το χάλασε όμως το αφήγημα το δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϋ, στο οποίο η Novartis ομολόγησε τα πάντα και αναγκάστηκε με συμβιβασμό να πληρώσει το ιλιγγιώδες ποσό των 310.000.000 δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό προστίμου που επιτεύχθηκε στην ιστορία των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να μιλούν για σκευωρία. Τι κι αν η αμερικανική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε για σκάνδαλο; Τι και αν μιλάει για αξιωματούχους και πιέσεις της Novartis στην ελληνική (αυτή είναι η «αλλοδαπή») κυβέρνηση για προνομιακή τιμολόγηση των φαρμάκων της;

Τι και αν το σχετικό άρθρο του νόμου που παραβίασε η Novartis και εφάρμοσε το δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϋ αφορά χρηματισμό ξένων αξιωματούχων; Τι κι αν δεν τολμούν να προφέρουν λέξεις όπως «FBI, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Εισαγγελία ΗΠΑ» και δεν το κάνουν γιατί έχουν μάλλον υπόψη τους τη ρήση του Κομφούκιου: «Εάν πάει κάποιος να σκοτώσει μια μύγα που κάθεται στη μουσούδα μιας τίγρης, είναι βέβαιο ότι αυτός που θα κατασπαραχθεί δεν θα είναι η μύγα» και ο νοών νοείτω.

Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (NΣΚ), που αποδεχόμενη πλήρως και απολύτως όλα τα επιχειρήματα περί ύπαρξης «μπουμπουνιστού» σκανδάλου έδωσε «εντολή» στα αρμόδια υπουργεία να ασκήσουν αγωγές αποζημίωσης υπέρ του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ που επλήγησαν από τις παράνομες πράξεις της φαρμακοβιομηχανίας. Μέχρι σήμερα, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Και έρχεται τώρα με την άσκηση ποινικής δίωξης του κ. Αγγελή, βασικού μάρτυρα σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, και τρίτος κόλαφος, αφού ο βασικός μάρτυρας κατά του κ. Παπαγγελόπουλου παίρνει θέση κατηγορουμένου για παράβαση καθήκοντος. Προκύπτουν όμως ερωτήματα: τι κάνουν τα αρμόδια υπουργεία μετά την ομόφωνη απόφαση του ΝΣΚ για άσκηση αγωγών; Ζήτησαν ολόκληρο το υλικό, όπως παρήγγειλε, από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, αν ναι, πότε το έκαναν, αν όχι, αυτό δεν συνιστά παράλειψη νόμιμης ενέργειάς τους;

Εκτός και αν το μοναδικό τους μέλημα είναι να… προχωρά ταχύτατα η υπόθεση σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου και η βασική υπόθεση της Novartis στις… καλένδες. Για την περίσταση θυμίζουμε απόσπασμα της δήλωσης του δικηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ, Στίβεν Κον: «…Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκανε τη δουλειά του. Ελπίζουμε ότι το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης θα σταματήσει την παρενόχληση των ανθρώπων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος και θα καταστήσει υπόλογους τους πραγματικούς εγκληματίες».

• Ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχει μπει στη λογική των μηνύσεων. Τελευταίο παράδειγμα οι αναφορές σας για τους διαγωνισμούς της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Θα δούμε αντίστοιχες κινήσεις σας και σε άλλες περιπτώσεις; Υπάρχει ο φόβος «κατάχρησης» εδώ όπου η πολιτική εισέρχεται σε δεύτερο ρόλο και αντικαθίσταται από τη Δικαιοσύνη;

Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε πλέον για όλες τις πράξεις ή παραλείψεις που προσβάλλουν ανυπόφορα το δημόσιο χρήμα και το δημόσιο συμφέρον, που πρέπει πάντοτε να είναι ο υπέρτατος νόμος (salus populi suprema lex esto), να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, ιδίως όταν αυτό εξελίσσεται σε φαινόμενο επαναλαμβανόμενο και κατά συνήθεια. Είναι χρέος μας ως δύναμη της Αριστεράς να προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον, χωρίς όμως να λησμονούμε ότι η κύρια πλευρά τέτοιων φαινομένων είναι εξόχως πολιτική, και γι’ αυτό ασκούμε την πολιτική μας κριτική συστηματικά και με αποδείξεις. Κάνουμε αυτό που έλεγε ο Κομφούκιος, «οι ανώτεροι άνθρωποι σκέφτονται τη δικαιοσύνη.

Οι κατώτεροι το προσωπικό τους συμφέρον», και το ποιοι είναι οι ανώτεροι και ποιοι οι κατώτεροι νομίζω ότι αποκαλύπτεται από την «ασθένεια» των απευθείας αναθέσεων και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, για την προστασία του οποίου έχουμε πολιτική και θεσμική υποχρέωση. Αυτό ακριβώς κάνουμε.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr )