Η έκθεση του WWF: Υπερθέρμανση και καταστροφικές συνέπειες 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση του WWF, οι ανθρώπινες δραστηριότητες στη Μεσόγειο, όπως η υπεραλίευση, η ρύπανση, η παράκτια ανάπτυξη και η ναυτιλία, έχουν σοβαρότατες συνέπειες, καθώς, εξαιτίας τους, η Μεσόγειος, γίνεται η ταχύτερα θερμαινόμενη και η πιο αλμυρή θάλασσα στη Γη, οι θερμοκρασίες της ανεβαίνουν 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και η θαλάσσια βιοποικιλότητα της έχει πληγεί, σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπανόρθωτα, καθώς, αρχικά, οι αυξημένες θερμοκρασίες των υδάτων δημιουργούν «τροπικές» συνθήκες, με αποτέλεσμα τα είδη που ζούσαν στην περιοχή να εκτοπίζονται ή να πεθαίνουν.

Παράλληλα, σχεδόν 1.000 νέα ξενικά είδη (126 από αυτά είδη ψαριών) έχουν εισέλθει στη Μεσόγειο, προκαλώντας μειώσεις σε ενδημικά είδη. Είναι χαρακτηριστικό πως, στα ισραηλινά ύδατα, τα εγχώρια μαλάκια έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 90%, ενώ ξενικά είδη, όπως η αγριόσαλπα, αποτελούν το 80% των αλιευμάτων στην Τουρκία. Παράλληλα, είδη από νοτιότερες περιοχές, όπως τα μπαρακούντα (λούτσοι) και οι ροφοί, συναντώνται πλέον συχνά στα νερά της Λιγυρίας στη βόρεια Ιταλία. Επίσης, τα λιβάδια ποσειδωνίας, τα οποία αποθηκεύουν το 11%-42% των εκπομπών CO2 των μεσογειακών χωρών, απειλούνται από τα όλο και πιο ζεστά ύδατα και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με τρομερές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και τον «μπλε άνθρακα», δηλαδή το μερίδιο άνθρακα που αποθηκεύεται στα υποθαλάσσια φυτά.

Επιπλέον, εμβληματικά είδη κοραλλιών, που συμβάλλουν σε πολλά σύνθετα μεσογειακά οικοσυστήματα, καταστρέφονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ, το 80%-100% του πληθυσμού πίνας (Pinna nobilis), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ενδημικό στη Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, δημιουργώντας ενδιαιτήματα για 146 διαφορετικά είδη, χάθηκε πρόσφατα σε περιστατικά μαζικής θνησιμότητας στην Ισπανία, την Ιταλία και αλλού.

Επίσης, παρατηρείται μεγάλη επέκταση των μεδουσών. Στις νότιες περιοχές της Μεσογείου σημειώνονται όλο και συχνότερες πληθυσμιακές εκρήξεις, οι οποίες διαρκούν ολοένα και περισσότερο. Η πολύχρονη υπεραλίευση έχει μειώσει δραστικά είδη ψαριών που ανταγωνίζονταν για τροφή τις μέδουσες, με αποτέλεσμα τώρα ορισμένοι ψαράδες να πιάνουν περισσότερες μέδουσες από ψάρια, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του WWF.

Οι συνέπειες της υπεραλίευσης

Οι συνέπειες της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο βέβαια, δεν σχετίζονται μόνο με την πληθυσμιακή αύξηση των μεδουσών. Σύμφωνα με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπεραλίευση επηρεάζει περίπου το 90% των αποθεμάτων ψαριών της Μεσογείου. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, περισσότερο από το 65% των ιχθυαποθεμάτων, βρίσκονται εκτός των ασφαλών βιολογικών ορίων, ενώ, κάθε άλλο παρά τηρούνται τα «κριτήρια βιωσιμότητας» που έχουν τεθεί για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τον οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η Μεσόγειος, είναι η θάλασσα στην οποία παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά υπεραλίευσης, σε παγκόσμια κλίμακα.

«Όπως φροντίζουμε την υγεία μας, πρέπει να φροντίζουμε και τις θάλασσες μας. Εάν συνεχίσουμε την υπεραλίευση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Η υπεραλίευση έχει επιπτώσεις στο οξυγόνο που αναπνέουμε, στο φαγητό που τρώμε και στις δουλειές των ανθρώπων γύρω μας», δηλώνει στο Euronews η Rebecca Hubbard, στέλεχος της οργάνωσης «Our Fish».

«Η κλιματική κρίση που βλέπουμε στη Μεσόγειο δεν είναι απλά μια προειδοποίηση. Είναι η σκληρή πραγματικότητα. Η Ευρώπη για πολλές δεκαετίες εθελοτυφλούσε, και η παθητική της στάση, μας έφτασε σήμερα σε αυτό το οριακό σημείο», σημειώνει, μιλώντας στο Euronews, ο said Lasse Gustavsson, γενικός διευθυντής της Oceana.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο σημείο αυτό, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τη σημερινή «σκληρή πραγματικότητα» της Μεσογείου;

«Από το 2008 έως το 2020, η δράση της ΕΕ, δεν έχει οδηγήσει στην προστασία και στην ανάκαμψη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων τα οποία έχουν επηρεαστεί από την υπεραλίευση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε έκθεση του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, πριν λίγους μήνες, σημειώνοντας παράλληλα ότι, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτό, είναι το γεγονός πως, τόσο η Κομισιόν όσο και το Συμβούλιο της Ε.Ε., το οποίο αποτελείται από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, καθορίζουν όρια αλιείας, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τις εισηγήσεις των ειδικών, με αποτέλεσμα να ψαρεύονται πολλά περισσότερα ψάρια, από όσα θα έπρεπε. Μάλιστα, στα τέλη του 2019, αρκετοί ήταν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατηγορούσαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για «προδοσία», καθώς, τα όρια αλιείας που θέσπισαν, δεν συμβάδιζαν με τους «στόχους βιωσιμότητας» της βιοποικιλότητας της Μεσογείου.

Η αιτία, πίσω από τις συγκεκριμένες ενέργειες των νομοθετικών οργάνων της Ε.Ε., σχετίζεται με το εκτεταμένο lobbying της αλιευτικής βιομηχανίας, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, αν και, θεωρητικά, ο καθορισμός των ορίων αλιείας στη Μεσόγειο και τις ευρωπαϊκές θάλασσες, βασίζεται στις επιστημονικές συστάσεις, κυρίως του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES), στην πραγματικότητα, τα όρια για τα επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC), ορίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, όπου και συνεδριάζει το Συμβούλιο της ΕΕ.

Αρκετές φορές βέβαια, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών, δε συνεδριάζουν μόνοι τους. Όπως αναφέρει το investigateeurope, το 2015 και το 2016 οι αλιευτικές βιομηχανίες της Ολλανδίας και της Ισπανίας διείσδυσαν με δημοσιογραφικές άδειες στο κτίριο του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα όρια αλιείας.

«Όντας μέσα στο κτίριο του Συμβουλίου η βιομηχανία κατάφερε να επηρεάσει τις εθνικές κυβερνήσεις με τα επιχειρήματά της. Και στις δύο χρονιές η βιομηχανία εξασφάλισε όρια αλιείας πάνω από τις επιστημονικές συστάσεις», δηλώνει στο investigateeurope, η Αντρέα Ρίπολ από τη Seas At Risk.

Τέλος, σημειωτέον ότι, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε πρακτικά και έγγραφα που δηλώνουν τις θέσεις των κρατών-μελών κατά τις συνεδριάσεις για τα όρια αλιείας, και, παρά το γεγονός πως, η Ευρωπαία Συνήγορος,  Εμιλι Ο’Ράιλι, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να δημοσιεύουν αμέσως τα σχετικά έγγραφα, το Συμβούλιο δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια.

(ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr/news )