Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ / Στη Βουλή το ξεπούλημα και οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης

Απαντήσεις για το «τσουνάμι» αυξήσεων σε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες, αλλά και για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, θα αναγκαστεί να δώσει σήμερα η κυβέρνηση στην Ολομέλεια στη Βουλή, με δύο μήνες καθυστέρηση.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση προς την κυβέρνηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «εξαγγείλατε σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ρεύμα, με ένα πακέτο μόλις 150 εκατ. ευρώ. Και μας είπατε μάλιστα ότι αυτά τα ψίχουλα θα καλύψουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια στο ρεύμα. Τα 9 ευρώ. Σε ποιος απευθύνεστε; Ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στους λογαριασμούς ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «μόνο οι αυξήσεις στη χοντρική αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο. Και εσείς δίνετε 150 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ασπιρίνες για τη βαριά ασθένεια».

Στην επίκαιρη επερώτηση, που είχαν καταθέσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση, οι 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμιζαν την ανάγκη «για εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, μείωση του κόστους ρεύματος και πετρελαίου για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και αυστηρή εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Και όλα αυτά πριν την σκανδαλώδη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την εκχώρηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη εταιρεία σε ιδιώτες επενδυτές, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσηςεπιδότηση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαναφορά του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέμβει αποφασιστικά για να διασφαλίσει το εισόδημα των καταναλωτών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στο βήμα της Ολομέλειας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες εγκαίρως, προχώρησαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε καθησυχαστικές δηλώσεις, ενώ έκανε λόγο για αδράνεια της κυβέρνησης υπαγορευμένη από την ιδεολογική προσήλωση στην αυτορρύθμιση της αγοράς, με συνέπεια να απειλούνται σήμερα η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη. Ιδίως για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε όλο το φάσμα της οικονομίας και θα φέρουν μεγάλες ανατιμήσεις, και αυτό ενώ αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η εκποίηση της ΔΕΗ και ενώ αναμένεται δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά τον χειμώνα να μη μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη για την ηλεκτροδότησή τους και μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα τιμολόγια του ρεύματος.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο εξωγενές. Η κυβέρνηση δεν έκανε ελέγχους στην αγορά. Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος», υπογράμμισε από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κινήθηκε για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης της τιμής του ρεύματος, έμεινε αμέτοχη αν και αυτή η αύξηση συμπαρασύρει βασικά καταναλωτικά αγαθά, σε μία οικονομία ήδη πολύ συμπιεσμένη. Όπως τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους ενώ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Όλα αυτά, όπως προειδοποίησε, οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε μία νέα ανθρωπιστική κρίση αλλά η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για τα καρτέλ, για την ακρίβεια, για την προστασία της κοινωνίας. Σε αυτό το κλίμα, η βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στιγμή που ανεβαίνει το κύμα της ακρίβειας, επιλέγει να χάσει το Δημόσιο τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας και αυτό είναι μία πολιτική όχι απλά ιδεοληπτική αλλά μία πολιτική επικίνδυνη.

Για προσχεδιασμένο έγκλημα με την εκχώρηση του ενεργειακού πυλώνα, έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επεσήμανε ότι μία ΔΕΗ εκτός δημοσίου ελέγχου δεν θα στηρίξει τα νοικοκυριά και την επιχειρηματικότητα. «Η Ελλάδα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, χάνει τα εργαλεία για να διασφαλίσει την ενεργειακή μετάβαση», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε τις καταγγελίες της εγχώριας βιομηχανίας για αισχροκέρδεια στο ρεύμα και χειραγώγηση της τιμής. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών τομέων ήταν πάντα σχέδιο της ΝΔ, όπως είπε ο ίδιος, για να προσθέσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να διασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο στα ενεργειακά. «Εμείς θέλουμε τη ΔΕΗ του φθηνού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέλουμε ενεργειακό πυλώνα που θα στηρίζει την οικονομία», ανέφερε ο Σωκ. Φάμελλος.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης επικαλέστηκε την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών οφείλεται στην αύξηση κατά 5,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των λιπαντικών (αύξηση 14%). Ιδιαίτερα σημαντικές αυξήσεις αναλώσιμων μέσων καταγράφονται, όπως σημείωσε, και στα κτηνιατρικά φάρμακα και τις ζωοτροφές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή σε μία σειρά αγροτικά προϊόντα και λόγω των ακραίων φυσικών φαινομένων που επικράτησαν αυτήν τη χρονιά. «Το γεγονός αυτό εξανεμίζει το όποιο όφελος των γεωργών από τις όποιες επιμέρους αυξήσεις του Δείκτη Τιμών Εκροών για τη φυτική παραγωγή. Αλλά και στη ζωική παραγωγή η συνεχιζόμενη αύξηση των ζωοτροφών οφείλεται εν πολλοίς και στην κλιματική κρίση που στερεί από τους κτηνοτρόφους μας τις παραδοσιακές φυσικές και κυρίως χωρίς κόστος βοσκήσιμες γαίες. Οι αυξήσεις σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δεν είναι συγκυριακές αλλά σταδιακές και συστηματικές», επεσήμανε ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι απαιτείται νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο και απαιτούνται άμεσα μέτρα ώστε να αποτραπεί μία πολύπλευρη κρίση τους επόμενους μήνες.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )