Ιησούς Ναζωραίος: Ο κομμουνιστής της Ιουδαίας

Ι.Σ. Καριώτης

Και δεν περιορίστηκε σ’ αυτά. Τα έβαλε με τους ισχυρούς της εποχής. Κατήγγειλε τους γραμματείς και τους φαρισαίους και συγκρούστηκε μαζί τους με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, έτσι που μπορείς να τον πεις χωρίς πολλή δυσκολία και τον πρώτο κομμουνιστή. Ιησούς, ο κομμουνιστής της Ιουδαίας! Κι αυτό επικυρώνεται με τη θανάτωσή του, όπως και τόσων άλλων πιστών αλλά και άθεων στους αιώνες που ακολούθησαν, από κείνους που είδαν στο πρόσωπό του έναν εχθρό των συμφερόντων τους. Εναν υπονομευτή του καθεστώτος. Μια απειλή του πλούτου και της εξουσίας τους. Εναν υποκινητή ταραχών εναντίον τους. Και έναν οραματιστή μιας βασιλείας ισότητας και ελευθερίας.

Αν αυτή δεν είναι η πεμπτουσία του κομμουνιστικού οράματος, που συγκίνησε στις αρχές του εικοστού αιώνα εκατομμύρια ανθρώπους και οδήγησε στην απόπειρα να υπάρξουν η βασιλεία των ταπεινών, η επί γης ειρήνη, η ισότητα και η αδελφοσύνη, τότε απλώς φοβόμαστε τις λέξεις. Και μετά τη σταύρωση, άλλη

Παρ’ όλα αυτά, κανένα παιδόφιλο άμφιο, καμιά δεσποτική πολυτέλεια και καμιά ανίερη ευλογία σε χούντες, βασανιστές, δολοφόνους και εκμεταλλευτές δεν κατάφερε να σβήσει την ελπίδα, την απαντοχή, την αλληλεγγύη που εκπροσωπεί για εκατομμύρια ανθρώπους. Ως κήρυγμα, διαδρομή ζωής, αγάπη και σταύρωση παραμένει σύμβολο ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης, που επαφίεται βέβαια στη μετά θάνατον ζωή, αλλά δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την επί γης. Η θρησκεία μπορεί να είναι το όπιο του λαού, ο Ιησούς όμως των ταπεινών είναι μια άλλη ιστορία. Τόσο άλλη που αν γεννιόταν σήμερα, πάλι θα τον σταύρωναν οι σύγχρονοι γραμματείς και φαρισαίοι. Ανάμεσά τους και πολλοί από τους εκπροσώπους του…

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend