Καθηγητής Νευροανοσολογίας στην ΕΡΤ: Κίνδυνος από τις πολλές δόσεις εμβολιασμού για ενεργοποίηση αυτοάνοσων

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την ασφάλεια της τέταρτης δόσης του εμβολίου –   Δείτε όλη την παρέμβαση του Δημήτρη Καρούση

«Κάποιοι ανοσολόγοι συμπεριλαμβανομένου και εμού, έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την τρίτη δόση και το κατά πόσο αυτό είναι αναγκαίο ή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα δευτερογενή από πλευράς παρενεργειών στο μακροχρόνιο διάστημα.

Νομίζω ότι οι πολύ συχνές δόσεις εμβολιασμού, όταν υπερβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός του ότι προωθούμε τη δημιουργία μεταλλάξεων -και μπορεί να είναι καλό αυτό-, αλλά μπορεί να έχουμε μεγαλύτερους κινδύνους για αυτοάνοσες αντιδράσεις. Τη στιγμή που δίνουμε συνεχόμενα boosts στο ανοσολογικό μας σύστημα και δεν θα έλεγα ότι ξέρουμε απολύτως, πόσο αυτές οι συνεχόμενες δόσεις, όταν είναι πολύ συχνές, μπορούν να επηρεάσουν μακροχρόνια. Αυτή ήταν η επιφύλαξη των ανοσολόγων».

Δείτε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend