Καμένη γη / Άρχισαν τις fast track εργολαβίες στις στάχτες

Ερήμην της καθ’ ύλην αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, άρα παρανόμως, και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκκωφαντικά απόν, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, με συνοπτικές διαδικασίες διάρκειας… μιάμισης ημέρας, έσπευσε να προκηρύξει εργολαβία δασοτεχνικών εργασιών για την απομάκρυνση των καμένων δέντρων στους Δήμους Αχαρνών, Καπανδριτίου και Διονύσου.

Η προθεσμία υποβολής της προσφοράς στο πρωτόκολλο της Αναθέτουσας Αρχής ήταν η Τετάρτη 18.8.2021 και ώρα 3 μ.μ.! Μάλιστα την ίδια ώρα και ημέρα ήταν και η αποσφράγιση των προσφορών… Ασαφές παραμένει σε ποια δασοτεχνική μελέτη βασίζεται η πρόσκληση, ενώ γίνεται παραπομπή στην «υπ’ αριθμ. 51/2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ, που αφορά την προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, την έγκριση της Τεχνικής Μελέτης και την κατάρτιση των όρων της παρούσας πρόσκλησης».

Πάντως, από την εφαρμοστέα νομοθεσία που παρατίθεται στην πρόσκληση απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη δασική νομοθεσία. Ως γνωστόν οι μελέτες για την απομάκρυνση των καμένων από τις δημόσιες δασικές εκτάσεις θεωρούνται και εγκρίνονται από τα κατά τόπους δασαρχεία, αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η υλοτόμηση και ξεδιάλεγμα του «υλικού» που θα διατεθεί για την κατασκευή των κλαδοπλεγμάτων και κορμοδεμάτων ώστε να προστατευτεί το έδαφος. Οι τρεις δήμοι υπάγονται στα δασαρχεία Πάρνηθας, Καπανδριτίου και Πεντέλης.
Στο προοίμιο της πρόσκλησης αναγράφεται ότι η ΠΕΔΑ «κρίνει σκόπιμη την ανάθεση σύμβασης, με αντικείμενο την αποψίλωση των πληγεισών περιοχών της Αττικής και συγκεκριμένα των τριών δήμων από τους κορμούς καμένων δένδρων, με σκοπό την άμεση αναδάσωσή τους, καθώς και για λόγους δημόσιας ασφαλείας, ιδιαίτερα εξαιτίας των επερχόμενων βροχοπτώσεων του φθινοπώρου».

Ως εργασίες της εργολαβίας περιγράφονται η κοπή και απομάκρυνση των καμένων δένδρων από εξειδικευμένα συνεργεία με την χρησιμοποίηση μηχανολογικού εξοπλισμού (εκσκαφείς, φορτωτές, γερανοί, καλαθοφόρα, φορτηγά κ.λπ.).

Η παρακολούθηση εκτέλεσης της σύμβασης διάρκειας 60 ημερών από την υπογραφή της, που μπορεί να παραταθεί «μέχρι το 100% αυτής», θα γίνει από την αρμόδια Επιτροπή της ΠΕΔΑ, η οποία θα εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο «για όλα τα ζητήματα που αφορούν την προσήκουσα εκτέλεση των όρων της σύμβασης και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του αναδόχου στη λήψη μέτρων για τη μη τήρηση των όρων της σύμβασης».

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend