«Καταπέλτης» ο Συνήγορος του Πολίτη για τη Μίνα Γκάγκα

 

«Λάβρα» είναι η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη σχετικά με την έκνομη διάκριση φύλου και οικογενειακής κατάστασης σε βάρος γιατρού η οποία είναι μητέρα μικρών παιδιών.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται σε περιστατικό όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο αγνοώντας επιδεικτικά τις επισημάνσεις από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε επικυρώσει ένα αναχρονιστικό πρακτικό Συμβουλίου Επιλογής Επιμελητών ΕΣΥ του «Λαϊκού» Νοσοκομείου το οποίο έβρισκε σαν… μειονέκτημα σε γιατρό το ότι είναι μητέρα μικρών παιδιών.

Η Μ. Γκάγκα μάλιστα είχε απορρίψει την ένσταση της γιατρού.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται:

«Επισημαίνουμε περαιτέρω ότι οι ρητές αναφορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της κυρίας Κυριακάκη στην οικογενειακή της κατάσταση σε συσχέτιση με την ικανότητα της να ανταποκρίνεται στα υπηρεσιακά της καθήκοντα, σε συνδυασμό με τη μη επιλογή της για την θέση Επιμελητή Β’ ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» συνιστά  απόδειξη για διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση».

Ενώ κλείνει προτείνοντας:

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να προβείτε στις δέουσες κατά την κρίση σας ενέργειες ώστε να υπάρξει νέα κρίση για την επιλογή υποψηφίας για τη θέση Επιμελητού Β’ ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας αιτιολογημένη κατά τα προαναφερθέντα. Σημειωτέον εν προκειμένω ότι εφόσον δεν έχει παρέλθει εύλογο διάστημα κατ’ εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας η διοίκηση διατηρεί την ευχέρεια ανάκλησης των παράνομων διοικητικών πράξεων».

Πια, το μόνο που μένει να κάνει η αναπληρώτρια υπουργός είναι να συμμορφωθεί με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση ολόκληρη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνυπογράφει την επιστροφή στον μισογυνικό μεσαίωνα.

Την έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), και «μάχιμος» γιατρός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ο οποίος έγραψε απευθυνόμενος στην Μ. Γκάγκα αλλά και στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη:

«Υπουργέ @MinaGagaP ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη. Επικύρωσες με την υπογραφή σου έκνομη διάκριση φύλου -οικογενειακής κατάστασης σε βάρος γιατρού μητέρας μικρών παιδιών γιατί είχες αγνοήσει προκλητικά τις επισημάνσεις μας. Μπράβο, και σε κατώτερα.
cc@thanosplevris»

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend